Zupy często goszczą na polskich stołach w ramach obiadów. Najpopularniejsze z nich to przede wszystkim rosół, który w wielu domach przygotowywany jest co niedzielę. Kolejne to zupa pomidorowa, ogórkowa, krupnik, flaki czy barszcze. To właśnie one najczęściej pojawiają się na stołach.
Niewiele osób, poszukując przepisów, zagłębia się w meandry kuchni regionalnych. A czasem warto, bo można tam znaleźć prawdziwe perełki. Jedną z nich jest zupa parzybroda, inaczej nazywana pazibrodą. Jest to danie pochodzące z kuchni Wielkopolski. Skąd taka nazwa? Jest to sprawka posiekanej w paseczki kapusty. Podczas jedzenia jej kawałki ciągną się i opadają na brodę, a przy tym ją parzą.
Zupę robi się z kapusty, ziemniaków, marchewek i boczku. Tak naprawdę z biegiem lat tradycyjny przepis został zmieniony wiele razy, dlatego można znaleźć różne warianty tej receptury.
Przepis na zupę parzybroda
Składniki:
- 1 większa główka białej kapusty,
- 300 g wędzonego boczku,
- 400 g ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 1/3 selera,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka kminku,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do niego obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę. Smaż przez około 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.
- Kapustę dokładnie umyj, pozbądź się głąba i poszatkuj w większe paski. Przenieś do garnka, zalej wrzątkiem i posól. Gotuj przez około 10 minut. Dodaj do niej ziele angielskie, liście laurowe, a także majeranek i kminek.
- Warzywa takie jak marchew, ziemniaki i seler obierz, pokrój w kostkę i umieść w garnku z kapustą. Wcześniej podsmażony boczek i cebulę również dodaj do reszty składników. Gotuj do miękkości.
- Po tym czasie przypraw solą i pieprzem oraz wrzuć posiekaną natkę pietruszki.