Czy ta zupa może być konkurencją dla rosołu? Bardziej sycąca i uznana za regionalny przysmak Wielkopolski

Tradycyjny rosół niewiele może przebić. Jego smak jest nie do podrobienia, a mało kto wyobraża sobie niedzielny obiad właśnie bez niego. Czy wielkopolska zupa zdeklasuje ten klasyk? Sprawdź, co się w niej znajduje.

Zupy często goszczą na polskich stołach w ramach obiadów. Najpopularniejsze z nich to przede wszystkim rosół, który w wielu domach przygotowywany jest co niedzielę. Kolejne to zupa pomidorowa, ogórkowa, krupnik, flaki czy barszcze. To właśnie one najczęściej pojawiają się na stołach.

Niewiele osób, poszukując przepisów, zagłębia się w meandry kuchni regionalnych. A czasem warto, bo można tam znaleźć prawdziwe perełki. Jedną z nich jest zupa parzybroda, inaczej nazywana pazibrodą. Jest to danie pochodzące z kuchni Wielkopolski. Skąd taka nazwa? Jest to sprawka posiekanej w paseczki kapusty. Podczas jedzenia jej kawałki ciągną się i opadają na brodę, a przy tym ją parzą.

Zupę robi się z kapusty, ziemniaków, marchewek i boczku. Tak naprawdę z biegiem lat tradycyjny przepis został zmieniony wiele razy, dlatego można znaleźć różne warianty tej receptury.

Przepis na zupę parzybroda

Składniki:

  • 1 większa główka białej kapusty,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 400 g ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1/3 selera,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka kminku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do niego obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę. Smaż przez około 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.
  2. Kapustę dokładnie umyj, pozbądź się głąba i poszatkuj w większe paski. Przenieś do garnka, zalej wrzątkiem i posól. Gotuj przez około 10 minut. Dodaj do niej ziele angielskie, liście laurowe, a także majeranek i kminek.
  3. Warzywa takie jak marchew, ziemniaki i seler obierz, pokrój w kostkę i umieść w garnku z kapustą. Wcześniej podsmażony boczek i cebulę również dodaj do reszty składników. Gotuj do miękkości.
  4. Po tym czasie przypraw solą i pieprzem oraz wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.