Domowy pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców. Odkryłam najlepszą mieszankę przypraw - jedna może zdziwić

Pulled pork to po prostu łopatka wieprzowa pieczona przez długi czas w niskiej temperaturze. Potrawa pochodzi z kuchni amerykańskiej, gdzie jest składnikiem kanapek i burgerów, a przygotowanie jest banalne. Ostatnio postanowiłam wypróbować przepis i pokombinowałam z przyprawami. Niechcący wyszła mi mięsna rozpusta.

Więcej przepisów na mięsne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedyś miałam przyjemność odwiedzić burgerownię, która oprócz treściwych kanapek z grillowaną wołowiną serwowała także bułki z delikatną, rozpływająca się wieprzowiną, która teksturą przypominała bardziej makaron do rosołu, niż mięso.

Pulled pork to w dosłownym tłumaczeniu szarpana wieprzowina. Przygotowuje się ją z łopatki wieprzowej marynowanej w przyprawach, następnie długo pieczonej w niskiej temperaturze. Mięso jest tak delikatne, że po upieczeniu można je dosłownie "czesać" widelcem, rozdzielając pojedyncze włókna. Ostatnio naszła mnie ochota na "srogie mięsiwo", dlatego pobiegłam do sklepu po słuszny kawał łopatki. Kupiłam też kilka przypraw, w tym cynamon z zamysłem zrobienia szarlotki na deser. Jednak coś mnie podkusiło, żeby dodać odrobinę korzennej przyprawy do mięsa. Nie zawiodłam się. Wyszło przepysznie. Oto przepis i mieszanka przypraw, którą sama skomponowałam. 

Domowy pulled pork

Składniki:

  • ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 niewielka papryczka chili
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • szczypta suszonego tymianku

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie osusz i jeśli widzisz duże przerosty tłuszczu, możesz je odciąć. 
  2. Do dużej miski wsyp wszystkie przyprawy i wymieszaj. Następnie dokładnie obtocz w nich mięso z każdej strony i wstaw do lodówki na kilka godzin, by się zamarynowało. Ja wstawiłam na całą noc.
  3. Następnego dnia (najlepiej rano) wyjmij mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego połóż pokrojoną na kawałki papryczkę chili. Na niej połóż mięso i przykryj naczynie.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 130 stopni z funkcją grzania góra-dół. Pulled pork piekłam przez 7 godzin. 

Jeśli boisz się, że podczas tak długiego pieczenia mięso się przypali, porzuć obawy. Ciemny kolor spowodowany jest reakcją przypraw, zwłaszcza papryki, na wysoką temperaturę.

Pulled pork po upieczeniuPulled pork po upieczeniu Fot. Redakcja

Domowy pulled porkDomowy pulled pork Fot. Redakcja

Więcej o:
Copyright © Agora SA