Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na zupę krem z zielonego groszku to kulinarny hit, który zawsze się udaje. Bazą jest domowy bulion warzywny, który połączony z pozostałym produktami da rewelacyjny efekt. Kluczem do sukcesu jest prostota i zadbanie o odpowiednią konsystencję.
Krem z zielonego groszku - pomysł na tani i zdrowy obiad
Domowe zupy, buliony i kremy to prawdziwy rarytas, który na stołach króluje szczególnie w zimne i ponure dni. Przygotowanie zazwyczaj jest bardzo proste, a lista składników krótka i prosta. Krem z zielonego groszku to danie, które nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie się prezentuje za sprawą żywe koloru.
Na liście składników znajdziemy jedynie warzywa na bulion, groszek (mrożony lub konserwowy), czosnek, ziemniaki, przyprawy i śmietankę lub mleczko kokosowe, które zagęści zupę i nada kremowego smaku. Koszt dużego garnka, który zaspokoi głód całej rodziny to około 10 zł.
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Przepis na zupę krem z zielonego groszku
Składniki:
- jarzyny na bulion - włoszczyzna,
- puszka zielonego groszku
- 4 ziemniaki,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka śmietany lub mleka kokosowego w puszce,
- sól,
- pieprz,
- ulubione zioła i przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania dużego garnka. Jarzyny obieramy lub dokładnie myjemy, kroimy w słupki i zalewamy wodą. Dodajemy także pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Całość gotujemy z zielem angielskim, liściem laurowym aż warzywa zmiękną.
- Warzywny wywar odcedzamy, zostawiamy jednak ziemniaki, marchew i pietruszkę. Dodajemy odcedzony groszek, ząbki czosnku i przyprawy. Gotujemy kilka minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleczko kokosowe lub śmietanę.
- Tak przygotowaną zupę mieszamy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem z groszku świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę warto udekorować kleksem śmietany, świeżą zieleniną lub groszkiem.