Zupa krem z zielonego groszku - przepis na zdrowy i niskobudżetowy obiad dla całej rodziny

Ostatnie miesiące mijają pod znakiem podwyżek i drożyzny, przez co przygotowanie nawet tradycyjnego obiadu może wiązać się z kosztownymi zakupami. Warto jednak postawić na sycącą, zdrową i zieloną zupę krem z zielonego groszku. Skład jest bardzo prosty i tani, a smak podbije erca nawet najbardziej wymagających.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na zupę krem z zielonego groszku to kulinarny hit, który zawsze się udaje. Bazą jest domowy bulion warzywny, który połączony z pozostałym produktami da rewelacyjny efekt. Kluczem do sukcesu jest prostota i zadbanie o odpowiednią konsystencję. 

Krem z zielonego groszku - pomysł na tani i zdrowy obiad

Domowe zupy, buliony i kremy to prawdziwy rarytas, który na stołach króluje szczególnie w zimne i ponure dni. Przygotowanie zazwyczaj jest bardzo proste, a lista składników krótka i prosta. Krem z zielonego groszku to danie, które nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie się prezentuje za sprawą żywe koloru. 

Na liście składników znajdziemy jedynie warzywa na bulion, groszek (mrożony lub konserwowy), czosnek, ziemniaki, przyprawy i śmietankę lub mleczko kokosowe, które zagęści zupę i nada kremowego smaku. Koszt dużego garnka, który zaspokoi głód całej rodziny to około 10 zł. 

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Przepis na zupę krem z zielonego groszku 

Składniki: 

  • jarzyny na bulion - włoszczyzna,
  • puszka zielonego groszku
  • 4 ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka śmietany lub mleka kokosowego w puszce,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione zioła i przyprawy. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania dużego garnka. Jarzyny obieramy lub dokładnie myjemy, kroimy w słupki i zalewamy wodą. Dodajemy także pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Całość gotujemy z zielem angielskim, liściem laurowym aż warzywa zmiękną. 
  2. Warzywny wywar odcedzamy, zostawiamy jednak ziemniaki, marchew i pietruszkę. Dodajemy odcedzony groszek, ząbki czosnku i przyprawy. Gotujemy kilka minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleczko kokosowe lub śmietanę. 
  3. Tak przygotowaną zupę mieszamy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem z groszku świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę warto udekorować kleksem śmietany, świeżą zieleniną lub groszkiem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.