Bajecznie przyprawione i upieczone mięso potrafi być gwoździem programu na niejednym obiadowym stole. Z tego powodu przedstawiamy dziś przepis na aromatyczne pieczone żeberka. Nie dość, że o ich smaku nie zapomnimy jeszcze przez długie tygodnie, przepis nadaje się także dla początkujących miłośników gotowania. Jest prosty w wykonaniu i nie wymaga trudno dostępnych produktów.
Żeberka należy podzielić na mniejsze kawałki, wygodne do pieczenia i jedzenia. Następnie mięso myjemy i przekładamy do naczynia.
Czosnek przeciskamy przez praskę do naczynia z mięsem, dodajemy suche przyprawy (sól, paprykę i chilli) i dokładnie nacieramy żeberka. Gdy żeberka są pokryte przyprawami, do naczynia dodajemy miód wraz z sosem sojowym i ponownie wcieramy składniki w mięso.
Tak przygotowane odstawiamy na minimum trzy godziny, lecz zaleca się zostawić żeberka w marynacie na całą noc. Przekładamy zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 150°C-160°C góra dół przez 3 godziny. W trakcie pieczenia, po około 1,5 godziny ostrożnie przekładamy żeberka na drugą stronę. Mięso po upieczeniu będzie miękkie, niezwykle soczyste a w domu będzie unosił się cudowny słodko-pikantny aromat marynaty.
Jakub Kuroń zaleca podawać je z sosem barbecue, lecz można podać je również z sałatką warzywną lub chrupiącym pieczywem czosnkowym.
Przepis pochodzi ze strony kuron.com.pl
Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl