Soczyste, chrupiące i aromatyczne żeberka. Prosty przepis Jakuba Kuronia. Goście będą prosić o dokładkę

Żaden grill nie może obyć się bez pieczonych żeberek. Niestety, na sezon grillowy musimy jeszcze trochę poczekać. Nie oznacza to jednak, że nie możemy równie aromatycznych i soczystych żeberek przyrządzić w domowych piekarniku. Jakub Kuroń doskonale wie, jak szybko i prosto przygotować mięso do pieczenia.

Bajecznie przyprawione i upieczone mięso potrafi być gwoździem programu na niejednym obiadowym stole. Z tego powodu przedstawiamy dziś przepis na aromatyczne pieczone żeberka. Nie dość, że o ich smaku nie zapomnimy jeszcze przez długie tygodnie, przepis nadaje się także dla początkujących miłośników gotowania. Jest prosty w wykonaniu i nie wymaga trudno dostępnych produktów. 

Zobacz wideo Udźce kurczaka z winogronami - kuchenny Bliski Wschód

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej lub słodkiej mielonej,
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub płatkach,
  • 6 ząbków czosnku rozdrobnionych,
  • 100 g miodu,
  • 100 ml jasnego sosu sojowego.

 Jak przygotować marynatę?

Żeberka należy podzielić na mniejsze kawałki, wygodne do pieczenia i jedzenia. Następnie mięso myjemy i przekładamy do naczynia.

Czosnek przeciskamy przez praskę do naczynia z mięsem, dodajemy suche przyprawy (sól, paprykę i chilli) i dokładnie nacieramy żeberka. Gdy żeberka są pokryte przyprawami, do naczynia dodajemy miód wraz z sosem sojowym i ponownie wcieramy składniki w mięso. 

Tak przygotowane odstawiamy na minimum trzy godziny, lecz zaleca się zostawić żeberka w marynacie na całą noc. Przekładamy zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 150°C-160°C góra dół przez 3 godziny. W trakcie pieczenia, po około 1,5 godziny ostrożnie przekładamy żeberka na drugą stronę. Mięso po upieczeniu będzie miękkie, niezwykle soczyste a w domu będzie unosił się cudowny słodko-pikantny aromat marynaty.

Jakub Kuroń zaleca podawać je z sosem barbecue, lecz można podać je również z sałatką warzywną lub chrupiącym pieczywem czosnkowym.

Przepis pochodzi ze strony kuron.com.pl

Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.