Jak ugotować krupnik, aby był lekki, delikatny i pożywny zarazem? Okazuje się, że z pomocą przychodzą babcine przepisy, które zawsze się sprawdzają. Odpowiednio skomponowane składniki, proporcje i przyprawy nadają zupie wyśmienitego smaku.
Krupnik na żeberkach to zupa przyrządzana od lat w polskich domach. Śmiało, można określić ją mianem, jednej z kluczowych potraw tradycyjnej kuchni. Jednak, aby przyrządzić ją tak, jak smakowała przed laty, należy sięgnąć do przepisu babci. To one najczęściej gotowały zupę z kaszą jęczmienną, która nakarmiła całą rodzinę. Zatem zastanawiając się nad tym, jak ugotować krupnik, aby był pyszny, warto wypróbować poniższy przepis.
Składniki:
Jeśli nie przepadamy za kaszą jęczmienną, możemy zamienić ją na pęczak lub kaszę jaglaną. Jednak w przypadku tego drugiego rodzaju, należy najpierw dokładnie wypłukać kaszę, ponieważ jaglany odpowiednik cechuje nieprzyjemna goryczka.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz ns stronie głównej Gazeta.pl.
Przed podaniem warto posypać krupnik świeżą natką pietruszki.