Jak ugotować krupnik, żeby smakował tak, jak obiad u babci? Ważny jest odpowiedni dobór składników

Poszukując smaków z dzieciństwa, próbujemy odwzorować dania przyrządzane przez babcie. Zastanawiamy się, jak ugotować krupnik, racuszki czy inne pyszności. Aby ułatwić zadanie, przygotowaliśmy prosty przepis na rozgrzewającą zupę z kaszą jęczmienną. Dokładnie taką, jak gotowano dawniej.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Jak ugotować krupnik, aby był lekki, delikatny i pożywny zarazem? Okazuje się, że z pomocą przychodzą babcine przepisy, które zawsze się sprawdzają. Odpowiednio skomponowane składniki, proporcje i przyprawy nadają zupie wyśmienitego smaku.

Przepis na prostą zupę, czyli jak ugotować krupnik

Krupnik na żeberkach to zupa przyrządzana od lat w polskich domach. Śmiało, można określić ją mianem, jednej z kluczowych potraw tradycyjnej kuchni. Jednak, aby przyrządzić ją tak, jak smakowała przed laty, należy sięgnąć do przepisu babci. To one najczęściej gotowały zupę z kaszą jęczmienną, która nakarmiła całą rodzinę. Zatem zastanawiając się nad tym, jak ugotować krupnik, aby był pyszny, warto wypróbować poniższy przepis.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej,
  • korzeń pietruszki,
  • ćwiartka selera,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki (opcjonalnie).

Jeśli nie przepadamy za kaszą jęczmienną, możemy zamienić ją na pęczak lub kaszę jaglaną. Jednak w przypadku tego drugiego rodzaju, należy najpierw dokładnie wypłukać kaszę, ponieważ jaglany odpowiednik cechuje nieprzyjemna goryczka.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz ns stronie głównej Gazeta.pl.

Jak ugotować krupnik? Przepis krok po kroku

  1. Żeberka wkładamy do wysokiego garnka. Wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie.
  2. Marchew, korzeń pietruszki oraz seler obieramy, płuczemy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru.
  3. Zupę gotujemy przez około 30 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Po tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do krupniku. 
  5. Zupę doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  6. Wsypujemy cztery łyżki kaszy jęczmiennej. Całość gotujemy, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.

Przed podaniem warto posypać krupnik świeżą natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA