Zupa cebulowa - przepis na inflacyjną zupę. Tańsza wersja francuskiego hitu jest obłędnie pyszna

Zupa cebulowa to przepis na zupę, która nie nadwyręży domowego budżetu. To również doskonały obiad na zimę, gdy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. A co najlepsze - przepis nie jest skomplikowany, więc może ją zrobić każdy z nas.

Zupa cebulowa pochodzi z Francji, ale często gości w polskich domach. Najlepiej smakuje w mroźne dni, jednak świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. Czego potrzebujemy do jej przygotowania? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa

Zupa cebulowa - przepis na inflacyjną zupę. Ceny składników nie zwalą cię z nóg

Odpowiednio przyprawiona zupa cebulowa potrafi smakować obłędnie. Wszystko za sprawą wyjątkowych połączeń smakowych, które mogą zaskoczyć niejedną osobę. Czego potrzebujemy do ugotowania zupy z cebuli?

Składniki:

  • ok. 800 g cebuli,
  • olej,
  • ok. 1 l wywaru warzywnego lub wołowego,
  • ok. 300 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie),
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • czosnek,
  • zioła (tymianek, rozmaryn, majeranek, oregano).

Więcej ciekawych przepisów na tanie obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić zupę cebulową? Sposób przygotowania krok po kroku

Jeśli chcemy, by nasza zupa była wykwintna, możemy użyć do jej przygotowania białe wytrawne wino czy ser żółty, jednak nie jest to konieczne. W prostszej i tańszej wersji możesz zrezygnować z tych składników. Jak zatem przygotowań zupę cebulową w obu wersjach?

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy cebulę i kroimy ją w ćwiartki.
  2. Do głębokiego garnka dodajemy ok. 3-4 łyżki masła i roztapiamy je na średnim ogniu.
  3. Na maśle podsmażamy czosnek i cebulę. Należy uważać, by jej nie przypalić. Musi jednak mieć złotobrązowy kolor.
  4. Gotujemy bulion w drugim garnku, a do cebuli możemy opcjonalnie dodać białe wino. Następnie gotujemy przez kilka minut.
  5. Bulion dolewamy do reszty składników i gotujemy przez 30 minut pod przykryciem.
  6. Do cebuli dodajemy białe wino. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
  7. Zupę doprawiamy przyprawami i ziołami. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

We francuskim przepisie możemy pokusić się o zapieczenie tartego sera. Wówczas zupa wygląda naprawdę efektownie. Z kolei tańszą wersję podajemy gorącą z kromką świeżego chleba lub upieczoną w piekarniku bagietką. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.