Koreańskie pączki podbiją tegoroczny tłusty czwartek. Nie przypominają tych tradycyjnych

Z każdym dniem zbliżamy się do najbardziej wyczekiwanego przez wiele osób święta. Jest nim tłusty czwartek. Zapotrzebowanie na słodkie przysmaki zawsze drastycznie przed nim wzrasta. Jeśli chcesz próbować nowych smaków, wypróbuj przepis na pączki prosto z Korei.

Kkwabaegi, bo to o nich jest dziś mowa, to koreańskie słodkie pączki. Co je wyróżnia? Kształt, który ani trochę nie przypomina przysmaku, który robimy lub kupujemy w polskich sklepach. Klasyczne pączki to po prostu kule z dżemem. W Korei są to z kolei drożdżowe zawijasy bez nadzienia. Oprócz innego wyglądu, ich skład praktycznie niczym się nie różni. Ze względu na to, że w Korei cukier puder nie jest tak popularny, jak w Polsce, finalnie obsypuje się je drobnym cukrem i cynamonem.

Jak je wykonać? Pokazała to YouTuberka Pierogi z Kimchi. Przepis jest prosty, a wykonanie nie jest czasochłonne. Jednak jak to z ciastem drożdżowym bywa, trzeba się spodziewać, że najdłużej będziemy czekać, aż wyrośnie.

Przepis na zakręcone pączki z Korei

Składniki:

  • 40 g masła,
  • 150 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 400  g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder,
  • cynamon.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim rondelku rozpuść masło. Przypilnuj, aby się nie przypaliło. Następnie zdejmij z ognia i ostudź.
  2. Do masła dolej mleko w temperaturze pokojowej i cukier, wymieszaj.
  3. W osobnej miseczce rozbij jedno jajko i dodaj jedno żółtko, delikatnie roztrzep. Wlej je do wcześniej przygotowanego masła.
  4. Do wszystkich składników wsyp suche drożdże i wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  5. Po tym czasie do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp szczyptę soli i cały czas mieszając powoli wlewaj przygotowane wcześniej drożdże. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej i sprężystej masy.
  6. Po wyrobieniu odstaw ciasto pod przykryciem na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  7. Gdy ciasto podwoi objętość przenieś je na stolnice i podziel na 12 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, przykryj całość ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Po tym czasie każdy kawałek roluj w wałeczek o długości około 15 centymetrów. Następnie trzymając po dwóch stronach ciasto zacznij je zwijać w przeciwne strony.
  9. Gdy ciasto będzie zwinięte, złap dwa końce, podnieś je, a ono zakręci się w finalny kształt.
  10. Czynność powtarzaj na każdym kawałku. Po wykonaniu znowu pozostaw je do wyrośnięcia przez kolejne 30 minut.
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.