Niewiele jest ciast, które da się upiec bez ubicia białka czy całych jajek. Mikser to urządzenie, które ułatwia nam to zadanie. Co zrobić, kiedy nie mamy go w kuchni? Można skorzystać z innych kuchennych gadżetów albo nawet ze zwykłego widelca. Poza tym warto pamiętać o odpowiednim wyborze naczynia do ubijania jajek oraz o dodaniu szczypty soli, dzięki której jajka lepiej się ubiją.
Dzięki mikserowi można ubić jajka bardzo szybko i sprawnie. Co zrobić, jeżeli mikser wam się zepsuł albo po prostu nie macie go w kuchni? Jeśli nie posiadacie miksera, do ubicia jajek można użyć zwykłej trzepaczki albo widelca. Jest to zadanie dla wytrwałych - ubijanie jajek będzie trwało zdecydowanie dłużej niż mikserem i wymaga dużo cierpliwości. Zwłaszcza przy użyciu widelca. W tym przypadku może to zająć kilka minut. Piana z jajek powinna wyjść gęsta i lśniąca.
Jak ubić ręcznie pianę z białek? Niezależnie od tego, czy ubijamy je ręcznie czy przy użyciu miksera, wyjdzie idealna tylko wtedy, kiedy wybierzemy szklane lub metalowe naczynie. Najlepiej jest użyć miski ceramicznej. Aluminiowe i plastikowe miski w tym przypadku odpadają. Poza tym, białka absolutnie nie mogą mieć kontaktu z wodą, dlatego powinno się upewnić, że miska jest sucha. Należy wytrzeć dokładnie naczynie. Wtedy można zacząć bić pianę. Warto pamiętać, aby nie ubijać jajek przez zbyt długi czas.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl