Najłatwiejszy przepis na faworki, jaki znajdziesz w internecie. Będą pyszne i super kruche

Najłatwiejszy przepis na faworki, jaki znajdziesz w internecie, ale i babcinym przepiśniku. Jeśli zastosujesz się do niego krok po kroku i nie ominiesz żadnego składnika, to łakocie będą obłędnie pyszne.

Faworki, nazywane również chrustami, to przekąska idealna na tłusty czwartek - ale nie tylko! Większość z nas zapomina jednak o tym, jak te domowej roboty ciasteczka potrafią być pyszne, i przypomina sobie o ich istnieniu dopiero w ten dzień. W 2023 roku nie warto jednak popełniać tego błędu, Jak zatem przygotować faworki w najłatwiejszy z możliwych sposobów? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Najłatwiejszy przepis na faworki, jaki znajdziesz w Internecie. Ich smak cię zaskoczy

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc warto rozejrzeć się za dobrym, ale i jednocześnie prostym przepisem na faworki. Na szczęście lista składników nie jest długa i wymagająca. Oto czego potrzebujesz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 3 całe jajka,
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Faworki i chrusty - przepis idealny. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Jajka oraz żółtka należy miksować aż do uzyskania masy z pęcherzykami powietrza.
  2. Mąkę wsypać do dużej miski i dodać sól.
  3. Dodać miękkie masło, śmietanę, masę jajeczną, spirytus.
  4. Wyrobić ciasto, a następnie odstawić je na godzinę. Uwaga – powinno być zawinięte w folię lub bawełnianą ściereczkę.
  5. Po tym czasie trzeba rozwałkować ciasto kilkukrotnie, aby się dobrze napowietrzyło.
  6. Nożem pokroić cienko rozwałkowane ciasto w paski o szerokości około dwóch centymetrów.
  7. W każdym pasku zrobić pionowe nacięcie w środku, a następnie łapać za końcówkę faworka i przewlekamy ją przez nacięcie, by ciasto się wywinęło.
  8. Chrusty usmażyć na rozgrzanym tłuszczu - przez około minutę na każdą stronę.
  9. Gotowe faworki kładziemy na papierowych ręczniku, by odsączyć je z tłuszczu.
  10. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy z mlekiem lub jako dodatek do kawy. Smacznego!

Więcej o: