Faworki, nazywane również chrustami, to przekąska idealna na tłusty czwartek - ale nie tylko! Większość z nas zapomina jednak o tym, jak te domowej roboty ciasteczka potrafią być pyszne, i przypomina sobie o ich istnieniu dopiero w ten dzień. W 2023 roku nie warto jednak popełniać tego błędu, Jak zatem przygotować faworki w najłatwiejszy z możliwych sposobów? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej
Najłatwiejszy przepis na faworki, jaki znajdziesz w Internecie. Ich smak cię zaskoczy
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc warto rozejrzeć się za dobrym, ale i jednocześnie prostym przepisem na faworki. Na szczęście lista składników nie jest długa i wymagająca. Oto czego potrzebujesz.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 3 całe jajka,
- 1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 70 g miękkiego masła,
- 1 łyżka octu,
- szczypta soli,
- tłuszcz do smażenia.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Faworki i chrusty - przepis idealny. Sposób przygotowania krok po kroku
- Jajka oraz żółtka należy miksować aż do uzyskania masy z pęcherzykami powietrza.
- Mąkę wsypać do dużej miski i dodać sól.
- Dodać miękkie masło, śmietanę, masę jajeczną, spirytus.
- Wyrobić ciasto, a następnie odstawić je na godzinę. Uwaga – powinno być zawinięte w folię lub bawełnianą ściereczkę.
- Po tym czasie trzeba rozwałkować ciasto kilkukrotnie, aby się dobrze napowietrzyło.
- Nożem pokroić cienko rozwałkowane ciasto w paski o szerokości około dwóch centymetrów.
- W każdym pasku zrobić pionowe nacięcie w środku, a następnie łapać za końcówkę faworka i przewlekamy ją przez nacięcie, by ciasto się wywinęło.
- Chrusty usmażyć na rozgrzanym tłuszczu - przez około minutę na każdą stronę.
- Gotowe faworki kładziemy na papierowych ręczniku, by odsączyć je z tłuszczu.
- Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy z mlekiem lub jako dodatek do kawy. Smacznego!