Amerykańskie red velvet. Przekładane, aksamitne ciasto. Wygląda i smakuje naprawdę fantastycznie

Przekładane ciasto red velvet zachwyca wyglądem i rewelacyjnym smakiem. Do ciasta dodaje się kakao oraz czerwony barwnik spożywczy. Z kolei krem powstaje na bazie masła i cukru pudru. Zrobicie je w kilku bardzo prostych krokach.

Red velvet to wyjątkowe ciasto o czerwono-białej barwie. Czerwień uzyskuje się poprzez dodanie do ciasta barwnika spożywczego - można próbować zastąpić go naturalnymi barwnikami, np. sokiem z buraka. To amerykańskie ciasto ma jedwabistą strukturę i po prostu rozpływa się w ustach. Oto jak je przygotować.

Zobacz wideo Poleśniki

Przepis na red velvet, czyli amerykańskie ciasto z kremem

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • kostka masła w temperaturze pokojowej,
  • szklanka cukru,
  • trzy jajka,
  • niecała szklanka maślanki,
  • dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • dwie łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • dwie łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego.

Krem:

  • kostka masła,
  • półtorej szklanki cukru pudru,
  • pół kilo serka philadelphia,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Na jaką patelnię wlewać olejOlej wlewamy na zimną czy gorącą patelnię? Niewiedza może nas nieźle kosztować

Przekładane ciasto będzie efektowne i sprawdzi się w różnych okolicznościach

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj mikserem na puch, dodaj cukier i miksuj dalej aż powstanie jednolita, jasna masa. Następnie, dalej miksując, dodawaj jajka. 
  2. Przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i solą wsyp do ciasta i mieszaj całość na najmniejszych obrotach miksera.
  3. Maślankę wymieszaj z barwnikiem i wlej ją do przygotowanego ciasta. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
  4. Nastaw piekarnik na 160 st. Celsjusza. Przygotuj formę, w której chcesz piec ciasto i przełóż do niej przygotowaną masę. Piecz przez około godzinę.
  5. Przygotuj krem. Zmiksuj masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do masła dodaj serek i dalej miksuj całość. Krem powinien być przechowywany w lodówce.
  6. Kiedy ciasto się upiecze i wystudzi, przetnij je na trzy części w poziomie.
  7. Ciasto przełóż kremem i posmaruj nim jego wierzch i boki.

Smacznego!

Racuchy bez mąki, cukru i drożdżyRacuchy z trzech składników, to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego przepisu

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: