-
Haps
-
Jak przygotować
- Amerykańskie red velvet. Przekładane, aksamitne ciasto, które wygląda i smakuje naprawdę fantastycznie
Amerykańskie red velvet. Przekładane, aksamitne ciasto. Wygląda i smakuje naprawdę fantastycznie
Przekładane ciasto red velvet zachwyca wyglądem i rewelacyjnym smakiem. Do ciasta dodaje się kakao oraz czerwony barwnik spożywczy. Z kolei krem powstaje na bazie masła i cukru pudru. Zrobicie je w kilku bardzo prostych krokach.
Red velvet to wyjątkowe ciasto o czerwono-białej barwie. Czerwień uzyskuje się poprzez dodanie do ciasta barwnika spożywczego - można próbować zastąpić go naturalnymi barwnikami, np. sokiem z buraka. To amerykańskie ciasto ma jedwabistą strukturę i po prostu rozpływa się w ustach. Oto jak je przygotować.
Przepis na red velvet, czyli amerykańskie ciasto z kremem
Składniki:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- kostka masła w temperaturze pokojowej,
- szklanka cukru,
- trzy jajka,
- niecała szklanka maślanki,
- dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- dwie łyżki kakao,
- szczypta soli,
- dwie łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego.
Krem:
- kostka masła,
- półtorej szklanki cukru pudru,
- pół kilo serka philadelphia,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Przekładane ciasto będzie efektowne i sprawdzi się w różnych okolicznościach
Przygotowanie:
- Masło utrzyj mikserem na puch, dodaj cukier i miksuj dalej aż powstanie jednolita, jasna masa. Następnie, dalej miksując, dodawaj jajka.
- Przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i solą wsyp do ciasta i mieszaj całość na najmniejszych obrotach miksera.
- Maślankę wymieszaj z barwnikiem i wlej ją do przygotowanego ciasta. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
- Nastaw piekarnik na 160 st. Celsjusza. Przygotuj formę, w której chcesz piec ciasto i przełóż do niej przygotowaną masę. Piecz przez około godzinę.
- Przygotuj krem. Zmiksuj masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do masła dodaj serek i dalej miksuj całość. Krem powinien być przechowywany w lodówce.
- Kiedy ciasto się upiecze i wystudzi, przetnij je na trzy części w poziomie.
- Ciasto przełóż kremem i posmaruj nim jego wierzch i boki.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl