-
Haps
-
Jak przygotować
- Pamiętasz te kruche ciasteczka, które robiła babcia? Znamy przepis na to, aby smakowały tak jak kiedyś
Pamiętasz te kruche ciasteczka, które robiła babcia? Znamy przepis na to, aby smakowały tak jak kiedyś
Kruche ciasteczka, które jadło się kiedyś prawdopodobnie w każdym domu, mogą przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Robione były przez babcie na pamiętnej maszynce do mięsa. Ten przepis przypomni ci smak dziecięcych lat.
Desery i słodkie przysmaki z czasów PRL-u na szczęście przetrwały do dziś. Niektóre kultowe słodycze dalej można kupić w niektórych sklepach. Na szczęście ich wykonanie nie należy do skomplikowanych i można je zrobić również w domu. Taką słodyczą są kruche ciasteczka, które pamięta chyba każdy. Ich przygotowanie wymaga maszynki do mięsa i specjalnej nakładki. Świetnie smakują maczane w herbacie lub kawie. Ten przepis sprawi, że po ich zrobieniu przypomnisz sobie smak dawnych lat.
Przepis na kruche ciasteczka z maszyny
Składniki
- pół kilo mąki pszennej tortowej,
- 250 g masła,
- 120 g cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 3 żółtka.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej przez sitko prosto na stolnicę. Następnie masło pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do mąki.
- Na środku kopca zrób wgłębienie, do którego wlej 3 żółtka, przesiej cukier puder, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- Z całości przez dłuższą chwilę wyrabiaj ciasto. Rób to za pomocą dłoni, ponieważ pod wpływem ciepła składniki szybciej połączą się w jednolitą masę. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli jednak jest zbyt suche, polecamy dodać odrobinę białek lub śmietany, jeżeli za mokre, dodaj mąkę.
- Po wyrobieniu owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na około 1 godzinę.
- W maszynce do mięsa zamontuj nakładkę do ciastek. Schłodzoną masę podziel na 2 części. Jedną wyjmij, drugą cały czas trzymaj w chłodziarce.
- Ciasto umieść w maszynce, delikatnie dociskaj. Wychodzące z urządzenia ciastka przytrzymuj jedną ręką i poczekaj do wyciśnięcia masy o długości około 7 cm. Jeśli podczas formowania ciastko nie wyjdzie, możesz ponownie połączyć je z pozostałym ciastem.
- Gotowe ciastka przekładaj na wysmarowaną masłem blaszkę. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz przez około 15 minut do zarumienienia.
- Upieczone pozostaw do wystygnięcia i przegryzienia się. Najlepsze są dopiero na drugi dzień. Przechowuj w metalowych pudełkach.