Pamiętasz te kruche ciasteczka, które robiła babcia? Znamy przepis na to, aby smakowały tak jak kiedyś

Kruche ciasteczka, które jadło się kiedyś prawdopodobnie w każdym domu, mogą przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Robione były przez babcie na pamiętnej maszynce do mięsa. Ten przepis przypomni ci smak dziecięcych lat.

Desery i słodkie przysmaki z czasów PRL-u na szczęście przetrwały do dziś. Niektóre kultowe słodycze dalej można kupić w niektórych sklepach. Na szczęście ich wykonanie nie należy do skomplikowanych i można je zrobić również w domu. Taką słodyczą są kruche ciasteczka, które pamięta chyba każdy. Ich przygotowanie wymaga maszynki do mięsa i specjalnej nakładki. Świetnie smakują maczane w herbacie lub kawie. Ten przepis sprawi, że po ich zrobieniu przypomnisz sobie smak dawnych lat.

Przepis na kruche ciasteczka z maszyny

Składniki

  • pół kilo mąki pszennej tortowej,
  • 250 g masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 3 żółtka.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej przez sitko prosto na stolnicę. Następnie masło pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do mąki.
  2. Na środku kopca zrób wgłębienie, do którego wlej 3 żółtka, przesiej cukier puder, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
  3. Z całości przez dłuższą chwilę wyrabiaj ciasto. Rób to za pomocą dłoni, ponieważ pod wpływem ciepła składniki szybciej połączą się w jednolitą masę. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli jednak jest zbyt suche, polecamy dodać odrobinę białek lub śmietany, jeżeli za mokre, dodaj mąkę.
  4. Po wyrobieniu owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na około 1 godzinę.
  5. W maszynce do mięsa zamontuj nakładkę do ciastek. Schłodzoną masę podziel na 2 części. Jedną wyjmij, drugą cały czas trzymaj w chłodziarce.
  6. Ciasto umieść w maszynce, delikatnie dociskaj. Wychodzące z urządzenia ciastka przytrzymuj jedną ręką i poczekaj do wyciśnięcia masy o długości około 7 cm. Jeśli podczas formowania ciastko nie wyjdzie, możesz ponownie połączyć je z pozostałym ciastem.
  7. Gotowe ciastka przekładaj na wysmarowaną masłem blaszkę. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz przez około 15 minut do zarumienienia.
  8. Upieczone pozostaw do wystygnięcia i przegryzienia się. Najlepsze są dopiero na drugi dzień. Przechowuj w metalowych pudełkach.
Więcej o: