Przepis na gołąbki z ziemniakami. Nietypowy farsz sprawia, że nie ma opcji, żeby komuś nie smakowały

Gołąbki to doskonale znana potrawa, która często pojawia się na polskich stołach. Niemal równie często bywa też modyfikowana. Niektórzy robią je ze zwykłą kapustą, inni z kiszoną, a jeszcze inni w ogóle bez zawijania. Zmiany swobodnie można wprowadzać też do farszu. Zamiast klasycznych gołąbków z mięsem i z ryżem przetestujcie przepis na gołąbki z ziemniakami. Ziemniaki kochają wszyscy, więc na pewno się nie zawiedziecie.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepisów na gołąbki prawdopodobnie jest tyle, ile domów. Każdy robi je trochę inaczej, po swojemu, z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Jeśli jesteście wierni jednej wersji, ale nie boicie się eksperymentów, zachęcamy - wypróbujcie przepis na gołąbki z ziemniakami. To obiadowe warzywo uwielbiają chyba wszyscy (tak, wiemy, że są wyjątki), więc jeśli do tej pory ktoś za gołąbkami nie przepadał, to może w takiej odsłonie się skusi?

Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis Hapsa

Przepis na gołąbki z ziemniakami. Nietypowy farsz pokocha każdy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • główka kapusty,
  • jedna duża cebula lub dwie mniejsze,
  • 2 jajka,
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku oraz inne ulubione przyprawy,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: boczek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. 

Każdy przepis na gołąbki mówi, że liście kapusty, zanim ich użyjemy, należy sparzyć. Jak to zrobić? Jest kilka sposobów. Najczęściej usuwa się wierzchnie liście, odcina głąb, czyli najtwardszą część kapusty, a resztę wkłada do garnka z wrzątkiem i gotuje przez kilka minut. Następnie wyjmuje się kapustę i odrywa liście.

Można też wypróbować inny skuteczny patent. Będzie wam do tego potrzebna mikrofalówka. Podobnie jak przy tradycyjnej metodzie, tak i tutaj odcinamy głąb kapusty. Następnie wkładamy warzywo do mikrofalówki, ustawiamy wysoką moc i grzejemy przez około pięć-sześć minut.

W poniższym tekście opisaliśmy też trzecią metodę. Do niej przyda wam się widelec.

Cebulę drobno kroimy, podobnie boczek, jeśli używamy go w przepisie. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy oba składniki - boczek pierwszy, a cebulę dodajemy parę minut później.

Do odciśniętych z nadmiaru płynu ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę (i boczek w wersji mięsnej). Mieszamy, wbijamy jajka i znów mieszamy. Dodajemy przyprawy.

Farsz nakładamy porcjami na sparzone i wystudzone liście kapusty. Zawijamy tak, żeby gołąbki z ziemniakami się nie rozpadły i układamy je w naczyniu żaroodpornym ciasno, jeden obok drugiego. Polewamy bulionem i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.