Naleśniki pełne dobrego smaku. Ten niesamowity przepis pochodzi z 1914 roku i wciąż jest aktualny

Przedstawiamy przepis na naleśniki, który pochodzi z początku XX wieku. Dlaczego warto przygotować je według tej receptury? Ciekawym połączeniem smaków będzie tutaj zestawienie migdałów z wanilią. Oto jak je zrobić.

Naleśniki to jedno z najprostszych dań, jakie serwuje się na słodko. Można nadziewać niezliczoną ilością kremów i marmolad. Podajemy przepis pochodzący z drugiej dekady ubiegłego wieku, w którym korzysta się z migdałów i wanilii. Dzięki tym aromatycznym smakom naleśniki zyskają nowego charakteru.

Zobacz wideo Przepis na poleśniki

Przepis na naleśniki sprzed ponad wieku. Delikatna słodycz nadzienia zasmakuje wszystkim łakomczuchom

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • szklanka wody,
  • szklanka mleka,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane do smażenia.

Masa migdałowa:

  • trzy jajka,
  • pół szklanki zmielonych migdałów,
  • trzy żółtka,
  • trzy łyżki cukru,
  • szklanka mleka,
  • laska wanilii.

Naleśniki z migdałowo-waniliowym nadzieniem sprawdzą się w różnych okolicznościach

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej. W garnku zmiksuj jajka z mąką, wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
  2. Smaż naleśniki na maśle klarowanym z obu stron do ich zrumienienia. Po usmażeniu przekładaj je na talerz.
  3. Przygotuj masę migdałową. Białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywną pianę. Utrzyj żółtka z cukrem i połącz ze zmielonymi migdałami. Na koniec wymieszaj żółtka z ubitymi białkami.
  4. Na naleśniki wykładaj masę migdałową, następnie zwijaj je w rulony. Następnie smaż je ponownie na maśle klarowanym przez kilka chwil.
  5. Sos przygotuj z mleka i laski wanilii. Zagotuj mleko i dodaj do niego w międzyczasie laskę wanilii.
  6. Utrzyj żółtka z cukrem, połącz je z ugotowanym mlekiem i zagrzej mieszankę w rondlu na niewielkim ogniu.
  7. Serwuj naleśniki polane sosem waniliowym.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: