Przedstawiamy przepis na naleśniki, który pochodzi z początku XX wieku. Dlaczego warto przygotować je według tej receptury? Ciekawym połączeniem smaków będzie tutaj zestawienie migdałów z wanilią. Oto jak je zrobić.
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Naleśniki to jedno z najprostszych dań, jakie serwuje się na słodko. Można nadziewać niezliczoną ilością kremów i marmolad. Podajemy przepis pochodzący z drugiej dekady ubiegłego wieku, w którym korzysta się z migdałów i wanilii. Dzięki tym aromatycznym smakom naleśniki zyskają nowego charakteru.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na poleśniki
Przepis na naleśniki sprzed ponad wieku. Delikatna słodycz nadzienia zasmakuje wszystkim łakomczuchom
Składniki:
pół kilo mąki pszennej,
dwa jajka,
szklanka wody,
szklanka mleka,
szczypta soli,
masło klarowane do smażenia.
Masa migdałowa:
trzy jajka,
pół szklanki zmielonych migdałów,
trzy żółtka,
trzy łyżki cukru,
szklanka mleka,
laska wanilii.
Naleśniki z migdałowo-waniliowym nadzieniem sprawdzą się w różnych okolicznościach
Przygotowanie:
Mąkę przesiej. W garnku zmiksuj jajka z mąką, wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
Smaż naleśniki na maśle klarowanym z obu stron do ich zrumienienia. Po usmażeniu przekładaj je na talerz.
Przygotuj masę migdałową. Białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywną pianę. Utrzyj żółtka z cukrem i połącz ze zmielonymi migdałami. Na koniec wymieszaj żółtka z ubitymi białkami.
Na naleśniki wykładaj masę migdałową, następnie zwijaj je w rulony. Następnie smaż je ponownie na maśle klarowanym przez kilka chwil.
Sos przygotuj z mleka i laski wanilii. Zagotuj mleko i dodaj do niego w międzyczasie laskę wanilii.
Utrzyj żółtka z cukrem, połącz je z ugotowanym mlekiem i zagrzej mieszankę w rondlu na niewielkim ogniu.
Serwuj naleśniki polane sosem waniliowym.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl