-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotlety mielone już nigdy nie będą suche. Przyda się dodatek kojarzony z grillem
Kotlety mielone już nigdy nie będą suche. Przyda się dodatek kojarzony z grillem
Kotlety mielone to ukryta tęsknota wszystkich polskich dusz. Z ziemniaczkami lub kaszą albo z zasmażanymi buraczkami... Tylko jak je zrobić, żeby nie połamać sobie zębów? Odpowiednie mięso to nie wszystko, przydadzą się jeszcze dodatki. Musztarda do kotletów to zbrodnia? A my dodamy jeszcze majonez.
Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety mielone czasem wychodzą suche i to właśnie sprawia, że na talerzu znajdujemy rozczarowanie. Oczywiście dużo zależy od mięsa, ale jeśli chcesz mieć pewność, że mielone będą delikatne i soczyste, postaw na dodatki. Musztarda i majonez sprawdzą się idealnie i zamienią twój obiad w spełniony sen o najlepszym polskim jedzeniu.
Kotlety mielone z musztardą i majonezem
Składniki:
- 1 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej karkówki lub łopatki)
- 1 kajzerka namoczona w mleku lub bulionie
- 1 łyżka musztardy
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu
- zeszklona na maśle cebula
- sól, pieprz, słodka papryka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Mięso włóż do miski. Następnie wbij jajka, doda odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Dodaj również majonez i musztardę i całość dokładnie wyrób, my składniki się połączyły.
- Zwilżonymi dłońmi formuj masę mięsną w kształt kotletów i dokładnie obtocz je w bułce tartej. Uklep, by bułka dobrze oblepiła mięso.
- Porządnie rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na niewielkiej mocy palnika, aż z obu stron będą chrupiące.