Tradycyjne dania, które skrywane są w różnych regionach Polski są jeszcze odkrywane. Taką właśnie potrawą jest zupa z Warmii i Mazur. Mało kto mógł o niej słyszeć, a zawarte w niej połączenie smaków jest sycące i idealne na chłodniejsze wieczory.
Fot. Shutterstock, Arkadiusz Fajer
REKLAMA
REKLAMA
Można zauważyć, że pogoda za oknem płata nam figle. Jednego dnia obfite deszcze lub śnieg, a innego słońce, które wpada do pomieszczeń. Jednak mamy styczeń, a to oznacza, że temperatura z pewnością jest niższa niż tego byśmy chcieli. W taką pogodę warto zaopatrzyć się w sycące i ciepłe dania, które rozgrzeją nas od środka. To świetny czas, aby odkopać przepisy na gulasze i zupy krem. To również dobra chwila, aby poznać nowe smaki, które popularne są w tylko niektórych regionach kraju.
REKLAMA
Taką zupą, o której mało kto wie jest karmuszka. Jest to regionalne danie z Warmii i Mazur, które łączy w sobie dwa tradycyjne smaki. Wyróżnia ona połączenie kuchni niemieckiej i polskiej. Zupa ta wykonana jest z mięsa wieprzowego, fasoli, kapusty, a także z warzyw korzennych. Wszystko wykończone świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną tworzy sycący i rozgrzewający posiłek.
Przepis na regionalne danie Warmii i Mazur - karmuszkę
Składniki
pół kilo mięsa wieprzowego bez kości,
150 g wędzonego boczku,
250 g ugotowanej białej fasoli,
200 g białej kapusty,
3 marchewki,
2 średnie cebule,
pół selera,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
60 ml kwaśnej śmietany,
łyżeczka suszonego majeranku
natka pietruszki,
sól,
pieprz.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Sposób przygotowania
Mięso wieprzowe oraz boczek pokrój w kostkę, następnie umieść w garnku i podsmaż z każdej strony.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i podsmaż na złoty kolor. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Kapustę umyj i drobno posiekaj. Marchew i seler obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku z resztą składników.
Dolej wody, tak aby zakryła wszystkie produkty. Duś pod przykryciem przez około godzinę. Mięso i warzywa powinny stać się miękkie.
Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i ugotowaną wcześniej fasolę. Całość gotuj przez następne 10 minut.
Na koniec w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Zupę zapraw śmietaną. Do miseczki wlej 2 chochle zupy i 4 łyżki śmietany. Połącz z sobą i cały czas mieszając spokojnie wlewaj do wywaru.
Danie podawaj ze świeżym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.