Połączenie niemieckich i polskich smaków w jednej zupie. Tak sycąca, że nie potrzebujesz drugiego dania

Tradycyjne dania, które skrywane są w różnych regionach Polski są jeszcze odkrywane. Taką właśnie potrawą jest zupa z Warmii i Mazur. Mało kto mógł o niej słyszeć, a zawarte w niej połączenie smaków jest sycące i idealne na chłodniejsze wieczory.

Można zauważyć, że pogoda za oknem płata nam figle. Jednego dnia obfite deszcze lub śnieg, a innego słońce, które wpada do pomieszczeń. Jednak mamy styczeń, a to oznacza, że temperatura z pewnością jest niższa niż tego byśmy chcieli. W taką pogodę warto zaopatrzyć się w sycące i ciepłe dania, które rozgrzeją nas od środka. To świetny czas, aby odkopać przepisy na gulasze i zupy krem. To również dobra chwila, aby poznać nowe smaki, które popularne są w tylko niektórych regionach kraju.

Taką zupą, o której mało kto wie jest karmuszka. Jest to regionalne danie z Warmii i Mazur, które łączy w sobie dwa tradycyjne smaki. Wyróżnia ona połączenie kuchni niemieckiej i polskiej. Zupa ta wykonana jest z mięsa wieprzowego, fasoli, kapusty, a także z warzyw korzennych. Wszystko wykończone świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną tworzy sycący i rozgrzewający posiłek.

Przepis na regionalne danie Warmii i Mazur - karmuszkę

Składniki

  • pół kilo mięsa wieprzowego bez kości,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 250 g ugotowanej białej fasoli,
  • 200 g białej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • pół selera,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 60 ml kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Sposób przygotowania

  1. Mięso wieprzowe oraz boczek pokrój w kostkę, następnie umieść w garnku i podsmaż z każdej strony.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i podsmaż na złoty kolor. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  3. Kapustę umyj i drobno posiekaj. Marchew i seler obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku z resztą składników.
  4. Dolej wody, tak aby zakryła wszystkie produkty. Duś pod przykryciem przez około godzinę. Mięso i warzywa powinny stać się miękkie.
  5. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i  ugotowaną wcześniej fasolę. Całość gotuj przez następne 10 minut.
  6. Na koniec w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
  7. Zupę zapraw śmietaną. Do miseczki wlej 2 chochle zupy i 4 łyżki śmietany. Połącz z sobą i cały czas mieszając spokojnie wlewaj do wywaru.
  8. Danie podawaj ze świeżym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.