-
Haps
-
Jak przygotować
- Połączenie niemieckich i polskich smaków w jednej zupie. Tak sycąca, że nie potrzebujesz drugiego dania
Połączenie niemieckich i polskich smaków w jednej zupie. Tak sycąca, że nie potrzebujesz drugiego dania
Tradycyjne dania, które skrywane są w różnych regionach Polski są jeszcze odkrywane. Taką właśnie potrawą jest zupa z Warmii i Mazur. Mało kto mógł o niej słyszeć, a zawarte w niej połączenie smaków jest sycące i idealne na chłodniejsze wieczory.
Można zauważyć, że pogoda za oknem płata nam figle. Jednego dnia obfite deszcze lub śnieg, a innego słońce, które wpada do pomieszczeń. Jednak mamy styczeń, a to oznacza, że temperatura z pewnością jest niższa niż tego byśmy chcieli. W taką pogodę warto zaopatrzyć się w sycące i ciepłe dania, które rozgrzeją nas od środka. To świetny czas, aby odkopać przepisy na gulasze i zupy krem. To również dobra chwila, aby poznać nowe smaki, które popularne są w tylko niektórych regionach kraju.
Taką zupą, o której mało kto wie jest karmuszka. Jest to regionalne danie z Warmii i Mazur, które łączy w sobie dwa tradycyjne smaki. Wyróżnia ona połączenie kuchni niemieckiej i polskiej. Zupa ta wykonana jest z mięsa wieprzowego, fasoli, kapusty, a także z warzyw korzennych. Wszystko wykończone świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną tworzy sycący i rozgrzewający posiłek.
Przepis na regionalne danie Warmii i Mazur - karmuszkę
Składniki
- pół kilo mięsa wieprzowego bez kości,
- 150 g wędzonego boczku,
- 250 g ugotowanej białej fasoli,
- 200 g białej kapusty,
- 3 marchewki,
- 2 średnie cebule,
- pół selera,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 60 ml kwaśnej śmietany,
- łyżeczka suszonego majeranku
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Sposób przygotowania
- Mięso wieprzowe oraz boczek pokrój w kostkę, następnie umieść w garnku i podsmaż z każdej strony.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i podsmaż na złoty kolor. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
- Kapustę umyj i drobno posiekaj. Marchew i seler obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku z resztą składników.
- Dolej wody, tak aby zakryła wszystkie produkty. Duś pod przykryciem przez około godzinę. Mięso i warzywa powinny stać się miękkie.
- Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i ugotowaną wcześniej fasolę. Całość gotuj przez następne 10 minut.
- Na koniec w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Zupę zapraw śmietaną. Do miseczki wlej 2 chochle zupy i 4 łyżki śmietany. Połącz z sobą i cały czas mieszając spokojnie wlewaj do wywaru.
- Danie podawaj ze świeżym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.