Masło coraz droższe, ale mamy na to sposób - zrób je w domu. Potrzebujesz dwóch składników i "pary w rękach"

Ceny produktów spożywczych nie spadają i dotyczy to także masła. Jednak jeśli chcesz wyjść naprzeciw inflacji, zrób masło samodzielnie. To banalnie proste i jeśli odważysz się wypróbować nasz przepis, już nigdy nie kupisz masła w sklepie.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo
Zobacz wideo

Domowe masło nie ma sobie równych i żadne sklepowe nie umywa się do tego robionego samodzielnie. Ceny niestety nie chcą spadać, dlatego mamy dla was przepis na masło, które zrobicie w domu. Potrzebna będzie tylko śmietanka, sól i mikser lub silne ręce.

Jak zrobić masło?

Przygotuj:

  • 1 litr śmietanki kremówki,
  • szczyptę soli,
  • mikser,
  • wysokie naczynie lub duży słoik.

Sposób wykonania:

  1. Śmietanę odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. 
  2. Wlej ją do miski lub słoika i za pomocą miksera ubijaj, aż zaczną się wydzielać grudki tłuszczu.
  3. Kiedy utworzy się już zwarta masa tłuszczu, oddziel ją od maślanki. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą sitka. 
  4. Grudki tłuszczu ściśnij w jeden kawałek i włóż do zimnej wody, by wypłukać resztki maślanki. Teraz już możesz smarować masłem świeże pieczywo i zajadać ze smakiem.

Domowe masło możesz zrobić także bez użycia miksera. Wystarczy, że do słoika wlejesz śmietankę i będziesz potrząsać nim tak długo, aż tłuszcz oddzieli się od maślanki.

Więcej o: