Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Domowe masło nie ma sobie równych i żadne sklepowe nie umywa się do tego robionego samodzielnie. Ceny niestety nie chcą spadać, dlatego mamy dla was przepis na masło, które zrobicie w domu. Potrzebna będzie tylko śmietanka, sól i mikser lub silne ręce.
Jak zrobić masło?
Przygotuj:
- 1 litr śmietanki kremówki,
- szczyptę soli,
- mikser,
- wysokie naczynie lub duży słoik.
Sposób wykonania:
- Śmietanę odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej.
- Wlej ją do miski lub słoika i za pomocą miksera ubijaj, aż zaczną się wydzielać grudki tłuszczu.
- Kiedy utworzy się już zwarta masa tłuszczu, oddziel ją od maślanki. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą sitka.
- Grudki tłuszczu ściśnij w jeden kawałek i włóż do zimnej wody, by wypłukać resztki maślanki. Teraz już możesz smarować masłem świeże pieczywo i zajadać ze smakiem.
Domowe masło możesz zrobić także bez użycia miksera. Wystarczy, że do słoika wlejesz śmietankę i będziesz potrząsać nim tak długo, aż tłuszcz oddzieli się od maślanki.