Ptasie mleczko - przepis na ciasto. Delikatny jak chmurka deser bez pieczenia. Rozpływa się w ustach

Ptasie mleczko - przepis na to ciasto cieszy się ogromną popularnością. To idealna propozycja dla osób, które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Jak przygotować ptasie mleczko bez pieczenia? Podpowiadamy.

Przepis na domowe ptasie mleczko jest niezwykle prosty. Warto jednak wiedzieć, że dużą rolę w tym deserze odgrywa aksamitna kakaowa polewa. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zaniedbywać pozostałe elementy ciasta. Jak zrobić ptasie mleczko bez pieczenia? Sprawdź.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Ptasie mleczko - przepis na ciasto. Obłędnie proste, szybkie i pyszne

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 9 białek jaj,
  • ok. 150 ml wody,
  • ok. 30 g żelatyny w proszku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1-1,5 łyżeczki aromatu śmietankowego,
  • opakowanie herbatników do wyłożenia formy.

Składniki na polewę:

  • 90-100 ml śmietanki 36 proc.,
  • ok. 50 g cukru pudru,
  • 60 g ciepłego masła,
  • ok.15-20 g kakao w proszku,
  • łyżka żelatyny plus ok. 30 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny.

 Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić ptasie mleczko w domu? Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Przygotuj kakaową polewę. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej ją dwiema łyżkami gorącej wody. Dokładnie zamieszaj i odstaw, by delikatnie stężała.
  2. Przygotuj mały garnek i wlej do niego śmietankę, dodaj masło i podgrzewaj całość na niewielkim ogniu. Mieszaj, aż masło się rozpuści, dodaj kakao i cukier puder. Po zagotowaniu zdejmij z palnika i wlej powoli rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  3. Czas na śmietankową masę. Żelatynę w proszku wsyp do niewielkiej miseczki i zalej ją 150 ml chłodnej, przegotowanej wody. Następnie umieść miseczkę w większym garnku z wodą i rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej.
  4. Dziewięć białek ubij mikserem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy będą sztywne, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodaj sok z cytryny, aromat śmietankowy oraz żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  5. Formę do ciasta wysmaruj masłem i na dno wyłóż herbatniki. Następnie porcjami wyłóż piankę bezowo-śmietankową i wyrównaj szpatułką. Na wierzch ciasta równomiernie rozprowadź polewę czekoladową i ponownie wyrównaj.
  6. Ptasie mleczko przełóż na minimum pięć godzin do lodówki, by zdążyło stężeć. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.