-
Haps
-
Jak przygotować
- Ptasie mleczko - przepis na ciasto. Delikatny jak chmurka deser bez pieczenia. Rozpływa się w ustach
Ptasie mleczko - przepis na ciasto. Delikatny jak chmurka deser bez pieczenia. Rozpływa się w ustach
Ptasie mleczko - przepis na to ciasto cieszy się ogromną popularnością. To idealna propozycja dla osób, które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Jak przygotować ptasie mleczko bez pieczenia? Podpowiadamy.
Przepis na domowe ptasie mleczko jest niezwykle prosty. Warto jednak wiedzieć, że dużą rolę w tym deserze odgrywa aksamitna kakaowa polewa. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zaniedbywać pozostałe elementy ciasta. Jak zrobić ptasie mleczko bez pieczenia? Sprawdź.
Zobacz wideo
Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Ptasie mleczko - przepis na ciasto. Obłędnie proste, szybkie i pyszne
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 9 białek jaj,
- ok. 150 ml wody,
- ok. 30 g żelatyny w proszku,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1-1,5 łyżeczki aromatu śmietankowego,
- opakowanie herbatników do wyłożenia formy.
Składniki na polewę:
- 90-100 ml śmietanki 36 proc.,
- ok. 50 g cukru pudru,
- 60 g ciepłego masła,
- ok.15-20 g kakao w proszku,
- łyżka żelatyny plus ok. 30 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić ptasie mleczko w domu? Sposób przygotowania krok po kroku
- Przygotuj kakaową polewę. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej ją dwiema łyżkami gorącej wody. Dokładnie zamieszaj i odstaw, by delikatnie stężała.
- Przygotuj mały garnek i wlej do niego śmietankę, dodaj masło i podgrzewaj całość na niewielkim ogniu. Mieszaj, aż masło się rozpuści, dodaj kakao i cukier puder. Po zagotowaniu zdejmij z palnika i wlej powoli rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- Czas na śmietankową masę. Żelatynę w proszku wsyp do niewielkiej miseczki i zalej ją 150 ml chłodnej, przegotowanej wody. Następnie umieść miseczkę w większym garnku z wodą i rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej.
- Dziewięć białek ubij mikserem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy będą sztywne, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodaj sok z cytryny, aromat śmietankowy oraz żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
- Formę do ciasta wysmaruj masłem i na dno wyłóż herbatniki. Następnie porcjami wyłóż piankę bezowo-śmietankową i wyrównaj szpatułką. Na wierzch ciasta równomiernie rozprowadź polewę czekoladową i ponownie wyrównaj.
- Ptasie mleczko przełóż na minimum pięć godzin do lodówki, by zdążyło stężeć. Smacznego!