Mniej znany przepis na faworki. Wykorzystaj do nich popularny obiadowy dodatek

Faworki to nieodłączny element tłustego czwartku. Zwykle jednak jemy je na słodko. W tym roku proponujemy, żebyście trochę zaszaleli i spróbowali tej przekąski w innej wersji - wytrawnej. Jak zrobić faworki w słonym wariancie? Potrzebne wam będą ziemniaki.

Więcej przepisów na tłusty czwartek na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na faworki przed tłustym czwartkiem warto mieć pod ręką. Zazwyczaj jednak sięgamy po wersję słodką - w końcu właśnie z tym smakiem kojarzy nam się czwartkowe święto. A przecież tłustość to nie tylko słodkie przekąski. Równie dobrze sprawdzą się te wytrawne, jak np. faworki z ziemniaków. Jak je zrobić? To nic trudnego! Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis.

Przepis na faworki z ziemniaków. Zapomniana receptura

Składniki:

  • olej do smażenia,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól,
  • łyżeczka ziół prowansalskich.
Zobacz wideo Faworki, chrust, anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Sposób przygotowania:

Przepis na faworki z ziemniaków zaczyna się od ugotowania obrania i ugotowania warzyw. Gdy już to zrobimy, odsączamy je z wody, czekamy, aż nieco przestygną i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki mieszamy z mąką, jajkiem oraz przyprawami. Wyrabiamy ciasto.

Po wyrobieniu rozwałkowujemy je cienko (ok. 1 cm grubości) na kształt prostokąta. Dzielimy na paseczki ostrym nożykiem. W każdym robimy nacięcie na środku i przekładamy ciasto tak, żeby uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt. 

Tak przygotowane faworki smażymy na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju. Obsmażamy je z każdej strony, aż się ładnie zarumienią, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.