Więcej przepisów na tłusty czwartek na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na faworki przed tłustym czwartkiem warto mieć pod ręką. Zazwyczaj jednak sięgamy po wersję słodką - w końcu właśnie z tym smakiem kojarzy nam się czwartkowe święto. A przecież tłustość to nie tylko słodkie przekąski. Równie dobrze sprawdzą się te wytrawne, jak np. faworki z ziemniaków. Jak je zrobić? To nic trudnego! Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis na faworki z ziemniaków zaczyna się od ugotowania obrania i ugotowania warzyw. Gdy już to zrobimy, odsączamy je z wody, czekamy, aż nieco przestygną i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki mieszamy z mąką, jajkiem oraz przyprawami. Wyrabiamy ciasto.
Po wyrobieniu rozwałkowujemy je cienko (ok. 1 cm grubości) na kształt prostokąta. Dzielimy na paseczki ostrym nożykiem. W każdym robimy nacięcie na środku i przekładamy ciasto tak, żeby uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt.
Tak przygotowane faworki smażymy na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju. Obsmażamy je z każdej strony, aż się ładnie zarumienią, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.