Pikantne flaczki bez mięsa. Przepis na doskonałą potrawę z boczniaków. Zrobisz je w jednym garnku

Dieta roślinna staje się coraz bardziej popularna. Pozytywnych aspektów wegańskiego jedzenia nie sposób zliczyć. Wiele osób zauważa poprawę samopoczucia, zdrowia, a także sylwetki. Co, jeśli chcemy jeść roślinnie, ale trudno zrezygnować nam z ulubionych dań? Przedstawiamy przepis na wegańskie flaki z boczniaków, które zaskoczą niejednego mięsożercę.

Flaki to według definicji tradycyjna, gęsta mięsna zupa. Coraz większą popularnością cieszy się jednak roślinna wersja tego dania. Nic dziwnego, w smaku flaczki z boczniaków dorównują mięsnym, a ich przygotowanie jest dużo prostsze. W końcu dania jednogarnkowe to wybawienie dla niejednej kucharki. 

Z tych składników zrobisz sześć porcji

  • 500 g boczniaków,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 mała marchewka,
  • ćwierć dużego selera,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • olej,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki gałki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki lubczyku,
  • 2 litry wody,
  • sól i czarny pieprz.

Flaki z boczniaków można przygotować w prosty sposób

Boczniaki należy dokładnie oczyścić, bez użycia wody. Idealnie nada się do tego miękki pędzelek lub ręcznik papierowy. Grzyby następnie kroimy w średniej grubości paski. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

W głębokim garnku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz grzyby. Gdy delikatnie się zarumienią, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Boczniaki powinny puścić wodę. Wówczas dusimy warzywa przez około 15 minut na słabym ogniu. 

Kiedy warzywa lekko zmiękną, dolewamy wodę. Całość doprawiamy resztą przypraw. Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie a zupa aromatyczna. Doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem według własnych upodobań.

Zupę najlepiej podawać z pieczywem. Smacznego!

 
Zobacz wideo Ciastka pieczarki - zaskocz swoich gości [PRZEPIS]

Przepis pochodzi ze strony jadlonomia.com

Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA