Flaki to według definicji tradycyjna, gęsta mięsna zupa. Coraz większą popularnością cieszy się jednak roślinna wersja tego dania. Nic dziwnego, w smaku flaczki z boczniaków dorównują mięsnym, a ich przygotowanie jest dużo prostsze. W końcu dania jednogarnkowe to wybawienie dla niejednej kucharki.
Boczniaki należy dokładnie oczyścić, bez użycia wody. Idealnie nada się do tego miękki pędzelek lub ręcznik papierowy. Grzyby następnie kroimy w średniej grubości paski. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz grzyby. Gdy delikatnie się zarumienią, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Boczniaki powinny puścić wodę. Wówczas dusimy warzywa przez około 15 minut na słabym ogniu.
Kiedy warzywa lekko zmiękną, dolewamy wodę. Całość doprawiamy resztą przypraw. Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie a zupa aromatyczna. Doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem według własnych upodobań.
Zupę najlepiej podawać z pieczywem. Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony jadlonomia.com
Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl