Obiad inflacyjny wszedł na wyższy poziom. Wystarczy, że masz dwa ziemniaki i dwa jajka

Wiele osób szuka oszczędności, gdy szalejąca drożyzna wdaje się we znaki. Ceny w sklepach bywają zatrważające. Na szczęście są przepisy, które pozwalają nieco zaoszczędzić. Jeśli masz dwa ziemniaki i jajko, możesz przygotować obiad dla całej rodziny.

Ziemniaki cieszą się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Są nie tylko świetnym dodatkiem do obiadów - mogą być też ich podstawą. Obecność tych warzyw sprawia, że potrawy są nie tylko smaczne, ale i sycące. Oto propozycja na tani obiad dla całej rodziny z użyciem ziemniaków.

Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka, Natalia Kruczyńska, dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"

Obiad inflacyjny za grosze. Potrzebujesz dwóch ziemniaków i dwóch jajek

Jeśli szukasz oszczędności lub znudziły ci się już tradycyjne, często ciężkostrawne obiady, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Choć może nie brzmi zbyt dobrze, to uwierzcie - smakuje obłędnie. Będziecie zajadać się tym częściej niż frytkami. Do jego przygotowania sprawdzą się też ziemniaki z poprzedniego dnia, więc to gotowanie w duchu zero waste.

Składniki:

  • 2 większe ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie),
  • koperek (może być suszony),
  • solidna szczypta soli lub przyprawy do ziemniaków,
  • pieprz czarny.

Dodatkowo:

  • olej do smażenia,
  • bułka tatra,
  • 1 jajko.

Więcej interesujących i tanich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tani obiad z ziemniaków dla całej rodziny. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Obierz, umyj, przekrój na pół i ugotuj ziemniaki. Możesz je nieco rozgotować, wtedy łatwiej będzie ci zrobić puree.
  2. Rozgniatamy ziemniaki i dodajemy do nich słodką paprykę, koperek oraz pieprz i sól.
  3. Z powstałej masy tworzymy niewielkie kulki, które moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.
  4. Powstałe kulki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Smażymy z dwóch stron, by kulki ziemniaczane uzyskały złocisty kolor.
  6. Najlepiej smakują gorące. Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem - na przykład czosnkowym bądź pomidorowym. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.