Chrusty zwane inaczej faworkami to obowiązkowa pozycja, jaka musi znaleźć się na stole podczas tłustego czwartku. Mimo prostoty wykonania przekąska jest rewelacyjna w smaku. Sprawdź najprostszy przepis na chrusty.
5
pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Chrusty - przepisy stworzone z myślą nie tylko o karnawale
Przepisy na chrusty możemy znaleźć w różnych wariantach. Faworki są szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Z całą pewnością poradzą sobie z nimi zarówno osoby początkujące, jak i te, które mają nieco większe doświadczenie w kuchni. Skąd wzięła się nazwa tego nietuzinkowego smakołyku? Trudno to precyzyjnie określić. Można przypuszczać, że to zasługa wizualnej strony potrawy. Przypomina ona właśnie gałązki chrustu. Faworki możemy serwować nie tylko w okresie karnawału, ale i wtedy gdy dopadnie nas chęć na coś słodkiego.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Chrusty - przepis sprawdzony, ale i taki, który zawsze wychodzi
Sprawdzony przepis na chrusty to gwarancja na udane pyszne przysmaki, które oczarują wszystkich gości. Oczywiście kulinarny sukces jest uzależniony także od jakości składników, które wybierzemy. Dobra receptura ułatwi przygotowanie. Na szczęście mamy przepis, który jest prosty i szybki.
Przepis na chrusty - faworki:
Składniki:
350 g mąki pszennej
4 żółtka
5-6 łyżek gęstej śmietany
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki spirytusu
sól
olej do smażenia
cukier puder
FaworkiBeata Krolikiewicz / Shutterstock
Wykonanie:
Przesiej mąkę.
Wyłóż ją na stolnicę.
Wykonaj otwór. Wbij do środka żółtka. Dołóż śmietanę, cukier puder, sól i spirytus.
Zagnieć porządnie ciasto.
Wykonaj kulę i tłucz ją przez chwilę wałkiem.
Później rozwałkuj ciasto.
Podziel ciasto na dwie części. Weź jedną część i wytnij paski. Drugą trzymaj pod ściereczką lub zawiniętą w folię spożywczą, aby ciasto nie wyschło.
Natnij paski w środku i przełóż jeden koniec przez dziurkę.