Chrusty - przepisy stworzone z myślą nie tylko o karnawale
Przepisy na chrusty możemy znaleźć w różnych wariantach. Faworki są szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Z całą pewnością poradzą sobie z nimi zarówno osoby początkujące, jak i te, które mają nieco większe doświadczenie w kuchni. Skąd wzięła się nazwa tego nietuzinkowego smakołyku? Trudno to precyzyjnie określić. Można przypuszczać, że to zasługa wizualnej strony potrawy. Przypomina ona właśnie gałązki chrustu. Faworki możemy serwować nie tylko w okresie karnawału, ale i wtedy gdy dopadnie nas chęć na coś słodkiego.
Zobacz wideo
Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Chrusty - przepis sprawdzony, ale i taki, który zawsze wychodzi
Sprawdzony przepis na chrusty to gwarancja na udane pyszne przysmaki, które oczarują wszystkich gości. Oczywiście kulinarny sukces jest uzależniony także od jakości składników, które wybierzemy. Dobra receptura ułatwi przygotowanie. Na szczęście mamy przepis, który jest prosty i szybki.
Przepis na chrusty - faworki:
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 5-6 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki spirytusu
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder
Faworki Beata Krolikiewicz / Shutterstock
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Wyłóż ją na stolnicę.
- Wykonaj otwór. Wbij do środka żółtka. Dołóż śmietanę, cukier puder, sól i spirytus.
- Zagnieć porządnie ciasto.
- Wykonaj kulę i tłucz ją przez chwilę wałkiem.
- Później rozwałkuj ciasto.
- Podziel ciasto na dwie części. Weź jedną część i wytnij paski. Drugą trzymaj pod ściereczką lub zawiniętą w folię spożywczą, aby ciasto nie wyschło.
- Natnij paski w środku i przełóż jeden koniec przez dziurkę.
- Rozgrzej olej. Włóż faworki.
- Odcedź łyżką cedzakową i ułóż na ręczniku papierowym. Gdy delikatnie przestygną, posyp cukrem pudrem.
Chrusty drożdżowe - zobacz, jak należy je wykonać
Chrusty drożdżowe są równie dobre, jak te wykonane powyżej. Może przypadnie Wam do gustu ta mała kulinarna modyfikacja.
Składniki, które są nam potrzebne do ich wykonania to:
- pół kilograma mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 100 g margaryny
- 5 dag drożdży
- olej do smażenia
- 2 jaja
- łyżka spirytusu
- cukier puder (jako posypka)
Wycinanie faworków Justyna Troc / Shutterstock
Wykonanie:
- Rozpuść margarynę.
- Ostudź. Podgrzej mleko. Ma być letnie.
- Rozkrusz drożdże. Dołóż do mleka, dodaj cukier i odrobinę mąki.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Później dołóż przesianą mąkę, spirytus i jaja. Wyrób.
- Dodaj margarynę.
- Wyrób porządnie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj.
- Podziel na pasy. Wykonaj we wnętrzu dziurki i przełóż jeden koniec.
- Przystąp do smażenia na gorącym ogniu.
- Odcedź i ułóż na ręczniku papierowym. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz też: Oponki serowe - karnawałowy smak z czasów dzieciństwa. Ekspresowy przepis dla każdego