Jak ugotować rosół, żeby zawsze był klarowny? Pomoże trik z wodą, ale nie popełnij błędu z temperaturą

Gotowanie rosłu nie zawsze jest prostą sprawą. Zdarza się, że swoim wyglądem nie zawsze cieszy oko i wychodzi mętny. Tej wpadce można jednak zapobiec, o ile będziemy stosować się do kilku zasad. Jak ugotować rosół, by był klarowny? Jednym z warunków jest woda o odpowiedniej temperaturze.

Więcej porad kulinarnych na stronie głównej Gazeta.pl.

Jaki powinien być dobry rosół? Przede wszystkim mieć bogaty smak, który zawdzięcza zarówno warzywom, mięsnej wkładce, jak i odpowiednio dobranym przyprawom. Znaczenie ma jednak nie tylko to, które zioła wybraliśmy, lecz także, w którym momencie rosół był doprawiany? Wiecie, że jest konkretny moment, w którym należy solić rosół? Odpowiedź znajdziecie w poniższym tekście:

Jak zrobić rosół, by był klarowny? Uważaj na temperaturę wody

Dobry rosół powinien być też klarowny. Czasem jednak się to nie udaje i zupa wychodzi mętna. Dlaczego? Przyczyn może być kilka. To zarówno zła temperatura wody, jak i na przykład brak cierpliwości, przez który rosół gotujemy zbyt szybko. Za mętnienie rosołu może też odpowiadać jakość składników. Jak zatem widać, nie są to powody całkowicie od nas niezależnie. Jak ugotować rosół, żeby był klarowny? Przede wszystkim pamiętaj o tym, by trzymać się poniższych zasad:

  • mięso na rosół powinno być świeże, a także całkowicie rozmrożone,
  • surowe mięso wkładamy do zimnej, a nie gorącej wody - w gorącej białko szybko się zetnie i rosół zrobi się mało przejrzysty,
  • szumowiny, które pojawiają się na powierzchni płynu, należy delikatnie zdejmować,
  • rosół gotujemy powoli, na niedużym ogniu, najlepiej przez kilka godzin - przekonacie się, że cierpliwość popłaca,
  • rosołu lepiej nie mieszać, wykonywanie gwałtownych ruchów nie wpłynie dobrze na jego wygląd,
  • jeżeli wyparowało za dużo płynu, można dolać wody, ale powinna być gorąca, a nie zimna,
  • do rosołu warto dodać opaloną nad palnikiem cebulę, która nada mu nie tylko smaku, lecz także podkręci kolor,
  • rosół gotujemy pod przykryciem, a gdy się zagotuje i zacznie bulgotać, zdejmujemy pokrywkę.

Zasad jest sporo i na początku może być trudno je zapamiętać. Gwarantujemy jednak, że z biegiem czasu, gdy już nabierzecie wprawy w gotowaniu rosołu, będziecie robić wszystko odruchowo, a wasza zupa będzie perfekcyjna. 

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Przepis na rosół. Kilka rodzajów mięsa zagwarantuje lepszy smak

Oprócz tego, że rosół czasem wychodzi mętny, może się zdarzyć, że będzie, no cóż, bez smaku. Temu również można zapobiec. Przede wszystkim warto gotować go na kilku rodzajach mięsa. Po drugie nie zapominajmy o dodatku opalonej cebuli, o czym pisaliśmy też powyżej. Smak rosołu wzbogacą też inne warzywa - nie tylko marchewka, lecz także seler, por czy pietruszka. Bardzo ważnym składnikiem są oczywiście przyprawy. Poza solą warto sięgnąć np. po ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Niektórzy dodają np. goździki lub anyż.

Mamy dla was przepis, z którego rosół wyjdzie przepyszny. Są tam zarówno różne rodzaje mięsa, jak i bogactwo warzyw oraz przypraw.

Składniki:

  • kurczak,
  • 3/4 kg wołowiny,
  • 3/4 kg cielęciny,
  • włoszczyzna,
  • cebula,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól,
  • liść laurowy,
  • lubczyk,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej zimną wodę. Mięso umyj i wrzuć do wody. Dodaj też przyprawy: ziele, pieprz, liść laurowy, gałązkę lubczyku. Włącz niewielki ogień pod garnkiem - jak już wiecie, rosół należy gotować powoli. Przykryj pokrywką. 

Po kilkunastu minutach zdejmij pianę z powierzchni rosołu. Obierz marchewkę, seler i pietruszkę. Z pora usuń zewnętrzne liście, a resztę wypłucz. Do rosołu dodaj marchew, pietruszkę i seler (w całości). Cebulę natnij w kilku miejscach i opiecz nad ogniem lub pokrój na grube plastry i każdy przypiecz na suchej patelni.

Dodaj do rosołu po 30 minutach od wrzucenia pierwszej porcji warzyw. Wrzuć także pozostałe warzywa. Gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na około 10 minut przed końcem gotowania posól zupę. Przecedź rosół do wazy, posyp posiekaną natką.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.