Wydawać by się mogło, że nie ma prostszej czynności w kuchni niż ugotowanie makaronu. W końcu wystarczy wrzucić makaron do gotującej się wody i gotowe. A jednak większość z nas popełnia spory błąd i płucze makaron po ugotowaniu. Zdaniem Włochów to istna zbrodnia.
Jeśli płuczesz makaron po ugotowaniu, to więcej tego nie rób. Okazuje się, że polanie ugotowanego makaronu zimną bieżącą wodą to duży błąd. Zimna woda wypłukuje z gorącego makaronu skrobię, a co więcej, przez takie działanie makaron niemal całkowicie traci swój smak.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli gotujemy makaron do sosu, a nie do zupy, sprawa jeszcze bardziej się komplikuje. Jeśli ugotowany makaron wypłuczemy zimną wodą, sos nie będzie się go trzymał, ale po nim spływał.
Jeśli jednak gotujemy makaron do sałatki, wskazane jest wypłukanie go po ugotowaniu. Dzięki temu będzie bardziej sprężysty i nie będzie sklejał się z innymi składnikami.
Jeśli chcesz idealnie ugotować makaron, zastosuj się do poniższych wskazówek: