-
Haps
-
Jak przygotować
- Nowa odsłona niedzielnego obiadu. Nudne schabowe zamień w kotlety w szlafrokach
Nowa odsłona niedzielnego obiadu. Nudne schabowe zamień w kotlety w szlafrokach
Jeśli mowa o niedzielnym obiedzie, trzeba wspomnieć o kotletach schabowych. Klasyczne, robione z tradycyjnego przepisu, składają się z chrupkiej panierki. A co jeśli można przyrządzić je inaczej? Skuszenie się na inną wersję tego posiłku może wywołać niemałe zaskoczenie. To wszystko ze względu na wykonany szlafrok z ciasta.
Kotlety schabowe to nieodłączny element kuchni polskiej, który mało kto chciałby czymś zastąpić. Najczęściej to danie można znaleźć na niedzielnym stole, a także na takich uroczystościach jak wesela, czy chrzciny. Niektórzy nawet uważają, że mogliby je jeść codziennie. Dodatkowo można usłyszeć głosy, że schabowe biją na głowę równie popularne kotlety mielone. Nic więc dziwnego, że pojawia się coraz więcej eksperymentowania z tym daniem. Niektórzy zmieniają panierkę, inni dodatki. My również przedstawiamy przepis na nietypowe przygotowanie tego mięsa.
Co jest w nim niezwykłego? Ciasto, z którego po wysmażeniu tworzy się panierka. Znajdziesz w nim piwo, jajko i mąkę. Ważne jest, aby napój nie był wygazowany, bo to właśnie bąbelki sprawiają, że kotlet jest puszysty.
Przepis na kotlety schabowe w szlafrokach
Składniki
- 5 plastrów schabu wieprzowego,
- 2 szklanki tłustego mleka,
- 1 szklanka piwa (może być bezalkoholowy),
- 2 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 3 łyżki koperku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach
Sposób przygotowania
- Mięso dokładnie rozbij tłuczkiem do mięs. Następnie przełóż je do miski, zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin.
- Po tym czasie wyjmij plastry z płynu, delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i przypraw solą i pieprzem.
- Do kolejnej miski wlej piwo, dodaj jajko i wsyp przesianą przez sitko mąkę. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Na koniec wsyp sól i pieprz, a także posiekany koperek.
- Mięso mocz w przygotowanym cieście, następnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.