Jogurtowy sernik z malinami - przepis. Obłędnie pyszny, słodko-kwaśny i puszysty jak chmurka

Jogurtowy sernik z malinami - przepis dla osób, które nie do końca przepadają za tradycyjnym sernikiem. Jest o wiele lżejszy od dobrze znanego nam wypieku, a jego smak jest nieco inny. Jak zatem przygotować jogurtowy sernik z malinami? Podpowiadamy.

Sernik to wypiek, który zdecydowanie najczęściej pojawia się na polskich stołach. Kultowy deser jest jednak cięższy i dla niektórych zbyt słodki. Jogurtowy sernik z malinami to nieco bardziej fit wersja tradycyjnego wypieku. Oto przepis na jogurtowy sernik.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Jogurtowy sernik z malinami - przepis. Zadbaj o dobrej jakości składniki, a wyjdzie obłędny

Sernik jest królem ciast. Nie oznacza to jednak, że zawsze musimy przygotowywać go w tradycyjnej wersji. Eksperymentowanie w kuchni jest bardzo ważne. Nie zwlekaj więc dłużej i wypróbuj przepis na jogurtowy sernik z malinami.

Składniki:

  • 700 g jogurtu greckiego,
  • 250 g malin,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • cukier puder.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Prosty przepis na jogurtowy sernik z malinami. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. W dużej misce umieść jogurt naturalny, budyń waniliowy, cukier wanilinowy, cukier oraz jajka.
  2. Wszystkie składniki miksuj, aż do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  3. Gładką masę przelej do wybranej blachy - okrągłej bądź prostokątnej. Możesz wcześniej wyłożyć ja herbatnikami lub biszkoptami, ale nie  jest to obligatoryjne.
  4. Na wierzch ciasta połóż maliny. Świetnie sprawdzą się też inne owoce - na przykład borówki, porzeczki czy jagody.
  5. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach przez 45 minut.
  6. Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia. Możesz posypać je cukrem pudrem, by nie tylko je udekorować, ale i wpłynąć pozytywnie na jego smak.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.