Więcej przepisów z dawnych lat na stronie głównej Gazeta.pl.
Pączki z ziemniaków na słodko, choć nie są najpopularniejszą wersją, raczej nie zaskakują koneserów słodkości. Kiedyś jednak pączki ziemniaczane robiło się zupełnie inaczej i podawało się je zupełnie nie tak, jak myślicie. Znaleźliśmy w redakcji książkę "Dobra kuchnia" z lat 70. XX wieku, a w niej przepis na pączki z ziemniaków. Nie był to jednak tłustoczwartkowy przysmak, a... wykwintny dodatek do obiadu, konkretnie do smażonych mięs. Na liście wytrawnych składników, poza ziemniakami oczywiście, znalazły się też m.in. cebula i pieprz. Jesteście ciekawi receptury? Poniżej znajdziecie wszystkie szczegóły.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Aby zrobić pączki z ziemniaków, trzeba przede wszystkim obrać i umyć warzywa, a następnie je ugotować. Gdy wystygną, mielimy je, mieszamy z żółtkami, startą cebulą, śmietaną i mąką. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do pozostałych składników. Przyprawiamy do smaku. Masa powinna mieć konsystencję wolnego ciasta drożdżowego.
Porcje ciasta nabieramy łyżką i kładziemy na rozgrzany na głębokiej patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy jako wykwintny dodatek do mięs smażonych.
Wytrawnie, z popularnego obiadowego warzywa, można zrobić też inną typową dla tłustego czwartku przekąskę. Chodzi oczywiście o faworki. Do ich przygotowania również będziecie potrzebować ziemniaków. Przydadzą się też: mąka pszenna, jajko, sól, zioła prowansalskie oraz olej do głębokiego smażenia. Jak zrobić faworki z ziemniaków? Przepis znajdziecie w poniższym tekście: