Przepis na pączki ziemniaczane z lat 70. Podawało się je zupełnie inaczej, niż ci się wydaje

Współczesne pączki kojarzą nam się ze słodyczą i tłustym czwartkiem. Można je robić na wiele sposobów: w wersji klasycznej, z piekarnika czy z serka homogenizowanego. Czasem przyrządza się słodki wariant z ziemniaków. Znaleźliśmy jednak przepis na pączki ziemniaczane z lat 70., które spełniały zupełnie inną rolę.

Więcej przepisów z dawnych lat na stronie głównej Gazeta.pl.

Pączki z ziemniaków na słodko, choć nie są najpopularniejszą wersją, raczej nie zaskakują koneserów słodkości. Kiedyś jednak pączki ziemniaczane robiło się zupełnie inaczej i podawało się je zupełnie nie tak, jak myślicie. Znaleźliśmy w redakcji książkę "Dobra kuchnia" z lat 70. XX wieku, a w niej przepis na pączki z ziemniaków. Nie był to jednak tłustoczwartkowy przysmak, a... wykwintny dodatek do obiadu, konkretnie do smażonych mięs. Na liście wytrawnych składników, poza ziemniakami oczywiście, znalazły się też m.in. cebula i pieprz. Jesteście ciekawi receptury? Poniżej znajdziecie wszystkie szczegóły.

Przepis na pączki ziemniaczane z lat 70.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 80 g masła,
  • 160 g śmietany,
  • 50 g cebuli,
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g smalcu.
Zobacz wideo Na tłusty czwartek zrób pączki hiszpańskie. Słodkie, wilgotne i mięciutkie

Sposób przygotowania:

Aby zrobić pączki z ziemniaków, trzeba przede wszystkim obrać i umyć warzywa, a następnie je ugotować. Gdy wystygną, mielimy je, mieszamy z żółtkami, startą cebulą, śmietaną i mąką. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do pozostałych składników. Przyprawiamy do smaku. Masa powinna mieć konsystencję wolnego ciasta drożdżowego.

Porcje ciasta nabieramy łyżką i kładziemy na rozgrzany na głębokiej patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy jako wykwintny dodatek do mięs smażonych.

Faworki z ziemniaków

Wytrawnie, z popularnego obiadowego warzywa, można zrobić też inną typową dla tłustego czwartku przekąskę. Chodzi oczywiście o faworki. Do ich przygotowania również będziecie potrzebować ziemniaków. Przydadzą się też: mąka pszenna, jajko, sól, zioła prowansalskie oraz olej do głębokiego smażenia. Jak zrobić faworki z ziemniaków? Przepis znajdziecie w poniższym tekście:

Więcej o: