Andrzej Polan wspomina smaki dzieciństwa. Duszaki, czyli pyszny przepis na danie z ziemniaków

Niewątpliwie niektóre smaki potrafią wywołać w nas ogrom emocji. Ulubione słodkości czy dania z dzieciństwa to niewiarygodna podróż w czasie. W taką podróż ostatnio udał się także Andrzej Polan, który wrócił myślami do czasów młodości i wspominał dania, które przygotowywały mu babcia i mama. Podzielił się sekretem jak upiec pyszne duszaki.

Sposobów na przygotowanie ziemniaków nie brakuje, jednak o tym przepisie nie mówi się często. Duszaki, bo o nich dziś mowa, to potrawa na bazie ziemniaków z dodatkiem mięsa i warzyw. Choć najlepsze duszaki wychodzą z ognia, spokojnie można przygotować je w domu w piekarniku. 

Składniki:

  • kg ziemniaków,
  • 600 g żeberek w paskach, wędzonych,
  • 200 g kiełbasy wiejskiej,
  • 4 podudzia z kurczaka,
  • 300 g boczku wędzonego plastry,
  • włoszczyzna,
  • natka pietruszki, koperek,
  • seler naciowy,
  • olej rzepakowy,
  • kilka liści kapusty może być włoska,
  • sok pomidorowy do popicia.
Zobacz wideo Boeuf Stroganow

Sposób przygotowania:

Żeberka kroimy w cienkie paski (jeśli jest taka potrzeba). Podsmażamy wraz z podudziami kurczaka, aż do zarumienienia. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę oraz kroimy kiełbasę na plastry. Dodajemy na patelnie, gdy mięso (żeberka i kurczak) się zarumieni. 

Ziemniaki dokładnie myjemy lub obieramy i kroimy w plasterki. W plastry kroimy również uprzednio umytą włoszczyznę. Warzywa przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy, doprawiamy (przyprawami, natką i koperkiem) oraz dolewamy oleju. Całość łączymy z podsmażonym mięsem i cebulą.

Brytfankę smarujemy dokładnie olejem, wykładamy plastry wędzonego boczku oraz liście kapusty. Do tak przygotowanego naczynia dodajemy resztę przygotowanych składników. Szczelnie zamykamy i wkładamy do nagrzanego do około 200°C piekarnika (tryb góra-dół) na około godzinę. Andrzej Polan poleca podawać duszaki z sokiem pomidorowym.

Przepis pochodzi ze strony dziendobry.tvn.pl

Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA