Sposobów na przygotowanie ziemniaków nie brakuje, jednak o tym przepisie nie mówi się często. Duszaki, bo o nich dziś mowa, to potrawa na bazie ziemniaków z dodatkiem mięsa i warzyw. Choć najlepsze duszaki wychodzą z ognia, spokojnie można przygotować je w domu w piekarniku.
Żeberka kroimy w cienkie paski (jeśli jest taka potrzeba). Podsmażamy wraz z podudziami kurczaka, aż do zarumienienia. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę oraz kroimy kiełbasę na plastry. Dodajemy na patelnie, gdy mięso (żeberka i kurczak) się zarumieni.
Ziemniaki dokładnie myjemy lub obieramy i kroimy w plasterki. W plastry kroimy również uprzednio umytą włoszczyznę. Warzywa przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy, doprawiamy (przyprawami, natką i koperkiem) oraz dolewamy oleju. Całość łączymy z podsmażonym mięsem i cebulą.
Brytfankę smarujemy dokładnie olejem, wykładamy plastry wędzonego boczku oraz liście kapusty. Do tak przygotowanego naczynia dodajemy resztę przygotowanych składników. Szczelnie zamykamy i wkładamy do nagrzanego do około 200°C piekarnika (tryb góra-dół) na około godzinę. Andrzej Polan poleca podawać duszaki z sokiem pomidorowym.
Przepis pochodzi ze strony dziendobry.tvn.pl
Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl