-
Haps
-
Jak przygotować
- 15 minut i faworki Mądrej Babci gotowe. Aby je zrobić, potrzebujesz maszynki do mięsa
15 minut i faworki Mądrej Babci gotowe. Aby je zrobić, potrzebujesz maszynki do mięsa
Tłusty czwartek tuż tuż, dlatego warto znaleźć przepisy na słodycze, którymi będzie można się objadać właśnie w ten dzień. Mądra Babcia pokazała, jak zrobić faworki w 15 minut. Użyj maszynki do mięsa, a wyjdą ekstremalnie kruche.
Już niedługo, bo 16 lutego, będziemy objadać się pączkami, chrustami i oponkami. Szaleństwo tłustego czwartku opanuje każdego, a tych przysmaków od rana będzie brakować w sklepach. Aby mieć pewność, że tradycja zjedzenia tych słodyczy ziści się i w tym roku, warto wykonać przysmaki własnoręcznie.
Mądra Babcia pokazała, jak przygotować faworki w 15 minut. Potrzebujesz do nich zaledwie 7 składników i maszynki do mięsa. Po co ta maszyna? Aby odpowiednio dobrze napowietrzyć ciasto. Dzięki temu będzie bardziej sprężyste, a podczas smażenia pojawią się na nim charakterystyczne bąbelki. Z tym przepisem nie tylko wyjdą ekspresowo, lecz także pyszne jak nigdy.
Przepis na faworki Mądrej Babci
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki spirytusu,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Zobacz wideo Faworki z ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę lub czysty blat przesiej mąkę. W niej zrób wgłębienie, do którego wlej żółtka oraz śmietanę. Całość wymieszaj za pomocą widelca.
- Następnie dodaj dwie łyżki spirytusu i zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite.
- Po zagnieceniu masy podziel ją na dwie równe części. Z każdej uformuj wałek, który umieść w maszynce do mięsa. Zmiel ciasto dwukrotnie i ponownie ugniataj przez około 2 minuty.
- Solnicę podsyp mąką i umieść na niej ciasto. Za pomocą wałka rozwałkuj je na bardzo cieniutki placek.
- Radełkiem wycinaj paseczki o wielkości około 6 cm. Każdy kawałek przetnij na środku i przez powstałą dziurkę przewiń jeden koniec ciasta formując zgrabnego zawijasa.
- Tak powstałe ciasto wrzucaj na rozgrzany w garnku olej. Smaż z obu stron na rumiany kolor.
- Na koniec przełóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem.