15 minut i faworki Mądrej Babci gotowe. Aby je zrobić, potrzebujesz maszynki do mięsa

Tłusty czwartek tuż tuż, dlatego warto znaleźć przepisy na słodycze, którymi będzie można się objadać właśnie w ten dzień. Mądra Babcia pokazała, jak zrobić faworki w 15 minut. Użyj maszynki do mięsa, a wyjdą ekstremalnie kruche.

Już niedługo, bo 16 lutego, będziemy objadać się pączkami, chrustami i oponkami. Szaleństwo tłustego czwartku opanuje każdego, a tych przysmaków od rana będzie brakować w sklepach. Aby mieć pewność, że tradycja zjedzenia tych słodyczy ziści się i w tym roku, warto wykonać przysmaki własnoręcznie.

Mądra Babcia pokazała, jak przygotować faworki w 15 minut. Potrzebujesz do nich zaledwie 7 składników i maszynki do mięsa. Po co ta maszyna? Aby odpowiednio dobrze napowietrzyć ciasto. Dzięki temu będzie bardziej sprężyste, a podczas smażenia pojawią się na nim charakterystyczne bąbelki. Z tym przepisem nie tylko wyjdą ekspresowo, lecz także pyszne jak nigdy.

Przepis na faworki Mądrej Babci

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Zobacz wideo Faworki z ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę lub czysty blat przesiej mąkę. W niej zrób wgłębienie, do którego wlej żółtka oraz śmietanę. Całość wymieszaj za pomocą widelca.
  2. Następnie dodaj dwie łyżki spirytusu i zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite.
  3. Po zagnieceniu masy podziel ją na dwie równe części. Z każdej uformuj wałek, który umieść w maszynce do mięsa. Zmiel ciasto dwukrotnie i ponownie ugniataj przez około 2 minuty.
  4. Solnicę podsyp mąką i umieść na niej ciasto. Za pomocą wałka rozwałkuj je na bardzo cieniutki placek.
  5. Radełkiem wycinaj paseczki o wielkości około 6 cm. Każdy kawałek przetnij na środku i przez powstałą dziurkę przewiń jeden koniec ciasta formując zgrabnego zawijasa.
  6. Tak powstałe ciasto wrzucaj na rozgrzany w garnku olej. Smaż z obu stron na rumiany kolor.
  7. Na koniec przełóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem.
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.