Ciasto na naleśniki - tradycyjny i banalnie prosty przepis. Idealny do słodkich i wytrawnych dodatków

Przepis na ciasto na naleśniki to przysłowiowa bułka z masłem, jednak receptura w każdym domu nieco się różni. Nie da się jednak ukryć, że kluczem do sukcesu jest prosty skład i zachowanie odpowiednich proporcji. Wówczas naleśniki wyjdą sprężyste, cienkie i perfekcyjne w smaku.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych specjałów naleśniki zajmują szczególne miejsce. Banalnie prosty przepis pozwala nam przygotować to pyszne danie w ekspresowym tempie i z zaledwie kilku składników. Ważne, by jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach - wtedu unikniemy grubych, nieapetycznych placków czy rwącego się ciasta. 

Ciasto na naleśniki według domowego przepisu 

Naleśniki to danie, którego nie da się nie lubić. Delikatne, rumiane i cienkie placuszki wyśmienite smakują podane na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami. Niezależnie od preferowanego podania, ważna jest baza, czyli nasze ciasto. Kluczem do sukcesu jest prostota, proporcje i późniejsze smażenie. Domowy przepis gwarantuje idealny efekt - naleśniki będą delikatne, sprężyste, a brzegi lekko chrupiące. Wystarczy sześć składników i gotowe! Dodatkowym plusem jest uniwersalność - ciasto sprawdzi się wyśmienicie, jeśli chcesz przygotować danie na słodko, słono, czy tradycyjne krokiety. 

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Domowy przepis na ciasto na naleśniki

Składniki:  

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 2 duże jajka,
  • 4 łyżki masła lub oleju roślinnego,
  • szczypta soli, 
  • odrobina cukru (do słodkiej wersji). 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie warto podkreślić, że jaja i mleko warto wcześniej wyciągnąć z lodówki - istotna jest temperatura pokojowa składników. 
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z mlekiem, wodą i jajkami. 
  3. Całość doprawiam szczyptą soli i ewentualnie cukrem. Wlewamy także cztery łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego. 
  4. Tak przygotowane ciasto miksujemy przez kilka minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy pozbawionej grudek. Odstawiamy na około pół godziny. 
  5. Ciasto smażymy na dobrze rozgrzanej patelnii - najlepeij płaskiej, specjalnej do naleśników. Nie ma potrzeby, by dodatkowo wlewać do naczynia tłuszcz. 
  6. Ciasto zamieszamy i porcjami wylewamy na suchą i rozgrzaną patelnię. Pieczemy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA