Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych specjałów naleśniki zajmują szczególne miejsce. Banalnie prosty przepis pozwala nam przygotować to pyszne danie w ekspresowym tempie i z zaledwie kilku składników. Ważne, by jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach - wtedu unikniemy grubych, nieapetycznych placków czy rwącego się ciasta.
Ciasto na naleśniki według domowego przepisu
Naleśniki to danie, którego nie da się nie lubić. Delikatne, rumiane i cienkie placuszki wyśmienite smakują podane na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami. Niezależnie od preferowanego podania, ważna jest baza, czyli nasze ciasto. Kluczem do sukcesu jest prostota, proporcje i późniejsze smażenie. Domowy przepis gwarantuje idealny efekt - naleśniki będą delikatne, sprężyste, a brzegi lekko chrupiące. Wystarczy sześć składników i gotowe! Dodatkowym plusem jest uniwersalność - ciasto sprawdzi się wyśmienicie, jeśli chcesz przygotować danie na słodko, słono, czy tradycyjne krokiety.
Zobacz wideo
Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Domowy przepis na ciasto na naleśniki
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- szklanka wody gazowanej,
- 2 duże jajka,
- 4 łyżki masła lub oleju roślinnego,
- szczypta soli,
- odrobina cukru (do słodkiej wersji).
Sposób przygotowania:
- Na wstępie warto podkreślić, że jaja i mleko warto wcześniej wyciągnąć z lodówki - istotna jest temperatura pokojowa składników.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z mlekiem, wodą i jajkami.
- Całość doprawiam szczyptą soli i ewentualnie cukrem. Wlewamy także cztery łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego.
- Tak przygotowane ciasto miksujemy przez kilka minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy pozbawionej grudek. Odstawiamy na około pół godziny.
- Ciasto smażymy na dobrze rozgrzanej patelnii - najlepeij płaskiej, specjalnej do naleśników. Nie ma potrzeby, by dodatkowo wlewać do naczynia tłuszcz.
- Ciasto zamieszamy i porcjami wylewamy na suchą i rozgrzaną patelnię. Pieczemy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.