Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Krupnik to jedna z tradycyjnych, domowych zup, która od pokoleń gości na polskich stołach. Tradycyjna receptura opiera się na swojskich składnikach takich jak bulion, kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew czy pietruszka. Anna Lewandowska w swoim przepisie postanowiła jednak znacznie urozmaicić listę składników.
Przepis na krupnik według Anny Lewandowskiej
Domowa i tradycyjna klasyka w nowoczesnym wydaniu to nic innego jak krupnik z przepisu Anny Lewandowskiej. Na próżno szukać w nim swojskich składników i babcinych trików. W tej recepturze króluje oryginalny skład z nutą świeżości i prozdrowotności.
Krupnik Anny Lewandowskiej bazuje na kaszy jaglanej, a nie jak w tradycyjnej wersji na jęczmiennej czy pęczak. Wśród składników znajdziemy także zielony groszek, kalarepę, masło ghee czy świeży rozmaryn. Samo przygotowanie jest banalnie proste, a efekt...no cóż, przekonajcie się sami!
Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne
Krupnik - oryginalny przepis Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 2 l wywaru z jarzyn,
- 100 g kaszy jaglanej,
- kalarepa,
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1/2 szklanki groszku zielonego,
- cebula pokrojona w piórka,
- 3 ziela angielskie,
- 3 liście laurowe,
- szczypta pieprzu czarnego,
- szczypta soli morskiej,
- gałązka rozmarynu,
- łyżka masła ghee.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od pokrojenia cebuli i podsmażenia jej na maśle ghee. Gdy warzywo nabierze koloru, wyłączamy palnik.
- Do podgrzanego bulionu warzywnego dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną.
- Kalarepę, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy razem z podsmażoną cebulą do naszej zupy.
- Całość doprawiamy pieprzem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy przez 20 minut.
- Gdy warzywa zmiękną, do zupy dodajemy zielony groszek. Gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.
- Krupnik podajemy z e świeżym rozmarynem.