Krupnik Anny Lewandowskiej jest inny niż ten babci. Samo przygotowanie jest banalnie proste, a efekt... no cóż

Anna Lewandowska słynie ze zdrowego stylu życia i oryginalnych przepisów. Tym razem spośród domowych dań postanowiła wyprać krupnik - warto jednak podkreślić, że zupa znacznie różni się od tej babcinej. W składzie znajdziemy więcej warzyw i fikuśnych dodatków.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Krupnik to jedna z tradycyjnych, domowych zup, która od pokoleń gości na polskich stołach. Tradycyjna receptura opiera się na swojskich składnikach takich jak bulion, kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew czy pietruszka. Anna Lewandowska w swoim przepisie postanowiła jednak znacznie urozmaicić listę składników. 

Przepis na krupnik według Anny Lewandowskiej 

Domowa i tradycyjna klasyka w nowoczesnym wydaniu to nic innego jak krupnik z przepisu Anny Lewandowskiej. Na próżno szukać w nim swojskich składników i babcinych trików. W tej recepturze króluje oryginalny skład z nutą świeżości i prozdrowotności. 

Krupnik Anny Lewandowskiej bazuje na kaszy jaglanej, a nie jak w tradycyjnej wersji na jęczmiennej czy pęczak. Wśród składników znajdziemy także zielony groszek, kalarepę, masło ghee czy świeży rozmaryn. Samo przygotowanie jest banalnie proste, a efekt...no cóż, przekonajcie się sami!

Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne

Krupnik - oryginalny przepis Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 l wywaru z jarzyn, 
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • kalarepa,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 szklanki groszku zielonego,
  • cebula pokrojona w piórka,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 liście laurowe,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • szczypta soli morskiej,
  • gałązka rozmarynu,
  • łyżka masła ghee.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli i podsmażenia jej na maśle ghee. Gdy warzywo nabierze koloru, wyłączamy palnik. 
  2. Do podgrzanego bulionu warzywnego dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną. 
  3. Kalarepę, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy razem z podsmażoną cebulą do naszej zupy. 
  4. Całość doprawiamy pieprzem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy przez 20 minut. 
  5. Gdy warzywa zmiękną, do zupy dodajemy zielony groszek. Gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe. 
  6. Krupnik podajemy z e świeżym rozmarynem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.