-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na rurki z kremem bez foremek. Wyjdą pyszne i kształtne, dzięki trikowi z folią
Przepis na rurki z kremem bez foremek. Wyjdą pyszne i kształtne, dzięki trikowi z folią
Wątpię, czy istnieje na świecie osoba, która nie przepada z rurkami z kremem. Te pyszne, domowe łakocie z kruchego ciasta obficie wypełnione aksamitnym kremem idealnie sprawdzą się na tłusty czwartek. Jednak jeśli nie masz metalowych foremek do pieczenia rurek, nie musisz rezygnować z ich przygotowania - z pomocą przyjdzie sprytny trik z folią aluminiową.
Więcej przepisów na łakocie karnawałowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Rurki z kremem kochają wszyscy i prawdopodobnie wszyscy zgodnie twierdzą, że najlepsze są te domowe. Rurki z kremem nie są trudne do zrobienia, jednak pewna trudność może pojawić się wtedy, gdy nie mamy specjalnych metalowych foremek, na które zawija się paski kruchego ciasta. My na szczęście mamy na to sposób - przyda się folia aluminiowa, którą należy kilkukrotnie złożyć (by była sztywna) i ułożyć w kształt stożka. Nic prostszego, prawda?
Rurki z kremem - sprytny przepis
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 250 g masła (powinno być zimne)
- 1 jajko
- 200 g śmietany
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- syrop owocowy dla koloru (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Zacznij od wykonania ciasta półkruchego. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło (wcześniej pokrój je na mniejsze kawałki - szybciej zagnieciesz ciasto. Wbij jajko, dodaj śmietanę praz cukier puder. Zacznij siekać składniki ostrym nożem i kiedy względnie się połączą, energicznie zagnieć ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Następnie podziel ciasto na części, każdą z nich cienko rozwałkuj i wycinaj paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm.
- Zrób foremki z folii. Arkusz folii aluminiowej złóż kilkukrotnie, by był sztywny. Kiedy uzyskasz prostokąt o dłuższym boku ok. 6-7 cm, uformuj z niego stożek i nawiń paski ciasta na rurki (wcześniej warto lekko natłuścić folię np. roztopionym masłem.
- Foremki ułóż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz je przez ok. 20 minut. Następnie pozostaw rurki do całkowitego ostygnięcia.
- Kiedy rurki się pieką, przygotuj krem. Porządnie schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, stopniowo dodają mascarpone i cukier. Następnie krem podziel na dwie części, do jednej dodaj syrop owocowy (np. malinowy) i wymieszaj, by uzyskać dwa kolory kremu.
- Zimnie rurki nadziewaj kremem (najlepiej użyć do tego rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z wyciętym rogiem). Gotowe rurki możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.