Przysmak Bieszczad, a w nim ziemniaki i boczek. Nakarmisz całą rodzinę

Przysmaki regionalne podbijają serca osób, które często nawet nie wiedziały o ich istnieniu. To danie prosto z Bieszczad nie tylko sprawi, że wszyscy będą najedzeni, lecz także zaskoczy kubki smakowe.

Regionalne jedzenie coraz częściej zaczyna gościć na stołach w tych miejscach, w których wcześniej nie każdy o nim słyszał. Dzięki internetowi można bez problemu wyszukać to, co jadało się kiedyś i co było spożywane tylko w jakiejś części kraju. Tak właśnie jest z tym przepisem. Możliwe, że nie każdy je zna, a w różnych regionach nazywają się i są podawane inaczej.

Mowa o tarciuchach prosto z pięknych Bieszczad. Jest to nic innego, jak połączenie tartych ziemniaków z boczkiem i kaszą manną. Całość uzupełniają jajka oraz przyprawy. W niektórych miejscach danie nazywane jest babką ziemniaczaną. Z porcji, którą wykonasz z tego przepisu, uda się nakarmić nawet całą rodzinę.

Potrawa jest bardzo sycące i można ją podawać z sosami lub jako dodatek do dania obiadowego. Samo przygotowanie tej propozycji nie zajmuje dużo czasu. Najdłużej czeka się na podpieczenie w piekarniku.

Przepis na tarciuchy prosto z Bieszczad

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 300 g boczku,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Przepis na placki ziemniaczane

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  2. Boczek pokrój w kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż na niej mięso.
  3. Przysmażony bekon ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
  4. Do tartych ziemniaków dodaj kaszę manną, drobno posiekaną cebulę, a także jajka.
  5. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  6. Tak przygotowaną masę przełóż do naczynia, w którym znajduje się boczek.
  7. Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz przez około godzinę.
  8. Podawaj wraz z sosami.

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.