Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zlew kuchenny to zmora, która wiąże się z częstymi porządkami i nieustającymi zabrudzeniami. Jeśli dręczy cię kamień, zacieki i nieprzyjemny zapach z odpływu spróbuj wykorzystać jeden z naturalnych detergentów - mowa tu o skórce z pomarańczy!
Cytrusy królują w zimowym menu, w szczególności pomarańcze. Jeśli w twoim domu ów produkt często jest wykorzystywany w kuchni, zachowaj jego skórkę! Jak się okazuje, świetnie sprawdzi się w roli naturalnego i ekologicznego detergentu. To nie tylko pozwoli zaoszczędzić na chemikaliach, ale i pozwoli wykorzystać dotychczasowy odpad.
Skórka z pomarańczy zda egzamin przy czyszczeniu kuchennego zlewu, który jak wiadomo, wymaga częstego czyszczenia. Wystarczy, że obierzemy owoc, a skórką zaczniemy pocierać po kranie czy miejscach, gdzie występują zabrudzenia i plamy. W ten sposób nie tylko poradzimy sobie z niewielkimi nieczystościami, ale także sprawimy, że kuchnia będzie pięknie pachnieć.
Czyszczenie zlewu to nie wszystko. Skórka z pomarańczy sprawdzi się także w myciu piekarnika - to swego rodzaju naturalna gąbka, która dzięki zawartości olejków jest doskonałym środkiem odtłuszczającym i czyszczącym.
Metalowe powierzchnie takie jak krany, klamki czy bateria pod prysznicem także polubią się ze skórką pomarańczy. Naturalny detergent usunie plamy po wodzie i mały osad z kamienia wystarczy energicznie polerować daną powierzchnię i gotowe!
Warto wspomnieć także o nieco bardziej zaawansowanym środku czystości, jaki jest połączenie skórki z pomarańczy z białym octem. Część cytrusów wystarczy połączyć z płynem w dozowniku i odstawić do lodówki na kilka tygodni. Efekt? Ekologiczny środek do mycia okien, blatów kuchennych, łazienki czy podłóg.