Metoda kucharki papieża na robienie pączków jest błyskawiczna. Zlepisz 8 pączków w minutę

Pączki kojarzą się wszystkim z ich czasochłonnym przygotowaniem. Siostra Aniela pokazała, jak to zrobić w sposób ekspresowy. Dzięki tej metodzie zrobisz więcej przysmaków w krótszym czasie.

Siostra Aniela, która znana jest z gotowania dla samego papieża i głów kościoła, w programie "Anielska kuchnia" pokazała, jak przyrządza pączki, które nie tylko są łatwe w przygotowaniu, lecz także smaczne. Ta propozycje idealnie sprawdzi się na zbliżający się tłusty czwartek.

W programie zaprezentowała również swój autorski sposób na zlepienie tego przysmaku. Okazuje się, że można zrobić to dużo szybciej, niż robiliśmy do tej pory. Wystarczy na rozwałkowanej połowie ciasta ułożyć marmoladę lub konfiturę i zakryć je drugą częścią placka. Później za pomocą szklanki wykrawać okręgi i gotowe.

Przepis na pączki siostry Anieli

Składniki:

  • pół kilo mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 4 żółtka,
  • olejek rumowy,
  • sól,
  • marmolada jako nadzienie,
  • olej lub smalec do smażenia.
Zobacz wideo Minipączki na serku homogenizowanym

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej mleko, delikatnie podgrzej. Pilnuj aby płyn się nie spalił.
  2. Następnie dodaj do niego 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże. Całość wymieszaj i odstaw do delikatnego wyrośnięcia.
  3. Do większej miski przesiej mąkę, wsyp resztę cukru i oddzielone od białek żółtka. Na koniec dodaj odrobinę olejku rumowego i 2 szczypty soli. Wlej również mieszankę mleka z drożdżami. Całość zacznij wyrabiać za pomocą dłoni.
  4. Do rondelka wrzuć masło, rozpuść je i pozostaw do delikatnego przestygnięcia.
  5. Po tym czasie wlej je do masy i dokładnie wszystko ugniataj.
  6. Po wyrobieniu pozostaw ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
  7. Stolnicę oprósz mąką i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rozłóż je na w miarę równy prostokąt o wielkości całej stolicy.
  8. Na przygotowanym placku wykładaj w dwóch rzędach po łyżce marmolady, zachowując większe odstępy. Ma się znajdować tylko na połowie ciasta.
  9. Drugą połową zakryj marmoladę i za pomocą szklanki wykrój pączki. Tak przygotowane odłóż do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  10. Do garnka wlej olej i podgrzej go. Pączki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron na rumiany kolor.
  11. Gotowe delikatnie udekoruj cukrem pudrem.

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.