Co zrobić z czerstwego chleba? Żadne tosty, czy grzanki - chlebowa lasagne to najlepszy pomysł na obiad bez marnowania

Jeśli przypadkiem zostało ci trochę czerstwego chleba, nie musisz wpychać go w siebie na siłę lub kombinować z tostami. Dziś mamy dla ciebie przepis na pyszny obiad z włoską nutą, który pozwoli wykorzystać podeschnięte kromki, czyli chlebową lasagne. Nakarmisz tym całą rodzinę i nie zmarnujesz ani okruszka.

Więcej pomysłów na sprytne wykorzystanie resztek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Chlebowa lasagne to coś w sam raz dla miłośników sprytnych przepisów i oszczędności. Fakt, lasagne to nazwa makaronu, którego Włosi używają do swojej słynnej zapiekanki z beszamelem i sosem bolońskim, ale kto nam zabroni bawić się nazwami potraw? Chlebowa lasagne od tradycyjnej różni się właśnie zamianą makaronu na kromki czerstwego pieczywa, ale smak jest naprawdę fantastyczny w obu przypadkach. Jak zrobić obiad dla całej rodziny z wykorzystaniem podeschniętego pieczywa?

Pączki Siostry AnieliMetoda kucharki papieża na pączki błyskawiczne. Zlepisz 8 pączków w minutę

Chlebowa lasagne - przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba (możesz użyć tostowego)
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • starta mozzarella lub inny ser
  • sos beszamel: mleko, masło, mąka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od delikatnego stostowania pieczywa. Z kromek odkrój skórkę, delikatnie natrzyj oliwą oraz ząbkami czosnku. Na suchej patelni podsmaż, aż będą tylko lekko chrupiące. Możesz zrobić to także w tosterze lub piekarniku.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Dodaj posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż mięso. Podsmażaj, aż mięso zmieni kolor, następnie dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy oraz pomidory i passatę. Duś na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. 
  3. Przygotuj sos beszamelowy. Do rondelka włóż 30 g masła i na wolnym ogniu rozpuść je. Następnie wsyp 40 g mąki pszennej i za pomocą łopatki energicznie wymieszaj, by powstała gładka masa bez grudek. Następnie stopniowo wlewaj mleko (500 ml) i cały czas mieszaj. Dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i szczyptę soli. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia.
  4. Przygotuj formę do pojęczenia lub naczynie żaroodporne. Na dno ułóż obok siebie pierwszą warstwę kromek pieczywa, przykryj je warstwą sosu bolońskiego, następnie dodaj warstwę beszamelu i startą mozzarellę. Układaj tak zapiekankę, aż skończą ci się składniki. Wierzch obficie posyp serem.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Chlebową lasagne piecz przez ok. 25 minut.

Biszkopt bez przepisuBiszkopt bez przepisu to cukierniczy hit, który bazuje na odpowiedniej wadze

Więcej o: