Co zrobić z czerstwego chleba? Żadne tosty, czy grzanki - chlebowa lasagne to najlepszy pomysł na obiad bez marnowania

Jeśli przypadkiem zostało ci trochę czerstwego chleba, nie musisz wpychać go w siebie na siłę lub kombinować z tostami. Dziś mamy dla ciebie przepis na pyszny obiad z włoską nutą, który pozwoli wykorzystać podeschnięte kromki, czyli chlebową lasagne. Nakarmisz tym całą rodzinę i nie zmarnujesz ani okruszka.

Więcej pomysłów na sprytne wykorzystanie resztek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Chlebowa lasagne to coś w sam raz dla miłośników sprytnych przepisów i oszczędności. Fakt, lasagne to nazwa makaronu, którego Włosi używają do swojej słynnej zapiekanki z beszamelem i sosem bolońskim, ale kto nam zabroni bawić się nazwami potraw? Chlebowa lasagne od tradycyjnej różni się właśnie zamianą makaronu na kromki czerstwego pieczywa, ale smak jest naprawdę fantastyczny w obu przypadkach. Jak zrobić obiad dla całej rodziny z wykorzystaniem podeschniętego pieczywa?

Chlebowa lasagne - przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba (możesz użyć tostowego)
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • starta mozzarella lub inny ser
  • sos beszamel: mleko, masło, mąka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od delikatnego stostowania pieczywa. Z kromek odkrój skórkę, delikatnie natrzyj oliwą oraz ząbkami czosnku. Na suchej patelni podsmaż, aż będą tylko lekko chrupiące. Możesz zrobić to także w tosterze lub piekarniku.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Dodaj posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż mięso. Podsmażaj, aż mięso zmieni kolor, następnie dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy oraz pomidory i passatę. Duś na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. 
  3. Przygotuj sos beszamelowy. Do rondelka włóż 30 g masła i na wolnym ogniu rozpuść je. Następnie wsyp 40 g mąki pszennej i za pomocą łopatki energicznie wymieszaj, by powstała gładka masa bez grudek. Następnie stopniowo wlewaj mleko (500 ml) i cały czas mieszaj. Dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i szczyptę soli. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia.
  4. Przygotuj formę do pojęczenia lub naczynie żaroodporne. Na dno ułóż obok siebie pierwszą warstwę kromek pieczywa, przykryj je warstwą sosu bolońskiego, następnie dodaj warstwę beszamelu i startą mozzarellę. Układaj tak zapiekankę, aż skończą ci się składniki. Wierzch obficie posyp serem.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Chlebową lasagne piecz przez ok. 25 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.