Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Lany chrust to oryginalny przepis, który świetnie sprawdzi się w tłusty czwartek i nie tylko. Fikuśna forma podania przykuwa wzrok i zachwyca wyjątkowym smakiem. Jak się okazuje to znacznie łatwiejsze niż mogłoby się wydawać - obejdzie się bez mozolnego wałkowania i wycinania porcji ciasta.
Faworki to jeden z tradycyjnych rarytasów, który króluje na stole szczególnie w tłusty czwartek, ale i podczas rodzinnych spotkań, czy świąt. Wypiek wyróżnia prostota, która skrywa perfekcyjny smak przypominający niemal od razu dzieciństwo. Jeśli jednak brakuje czasu lub pragniesz zaskoczyć gości czymś zupełnie nowym, warto przygotować lany chrust, czyli faworki w uproszczonej wersji.
Kluczem do sukcesu lanego chrustu jest skład, którego tajemniczym produktem jest popularny trunek - jasne piwo. Dzięki niemu ciasto zyska na smaku i konsystencji - bez obaw alkohol wyparuje, więc wypiek zawiera jedynie śladowe ilości. Ważne jest także samo pieczenie - nie obejdzie się bez rękawa cukierniczego, którym wlewamy ciasto na rozgrzany tłuszcz, tworząc coś w rodzaju gniazdek.
Składniki:
Sposób przygotowania: