Przepis na bajaderki. Przysmak z PRL-u zgodny z ideą zero waste. Smakuje obłędnie

Przepis na bajaderki powinien znaleźć się w przepiśniku każdego z nas. Choć to przysmak z PRL-u i niektórym wydawać by się mogło, że nieco trąci myszką, to nic bardziej mylnego! Rozkochasz się w tych słodkich łakociach na nowo.

Bajaderka to kultowy deser PRL-u, którym zajadaliśmy się ze smakiem. Ich przygotowanie to nic skomplikowanego. Nie potrzebujemy nawet piekarnika. Jak zatem przygotować bajaderki? Oto idealny przepis na te łakocie.

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Przepis na bajaderki. Nie musisz pędzić do cukierni - zrobisz je w domu

Przepis na bajaderki jest prosty, a ich przygotowanie jest niezwykle łatwe. Nie potrzeba żadnych umiejętności, by móc przygotować ten pyszny deser.

Składniki:

  • 0,5 kg herbatników, biszkoptów, czy innych ciast bez kremu,
  • 2 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym lub czekoladowym,
  • 2 łyżki dżemu o dowolnym smaku - najlepiej pasują kwaśne,
  • 2 garście posiekanych drobno orzechów - laskowych lub włoskich,
  • łyżka masła,
  • tabliczka gorzkiej czekolady lub pół na pół z mleczną,
  • ¼ szklanki mleka,
  • wiórki kokosowe.

Więcej przydatnych przepisów na domowe słodycze znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Bajaderki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Ciasto lub herbatniki czy biszkopty, które będziesz używać, pokrusz dokładnie.
  2. Do miski z pokruszonymi ciastkami dodaj serek, dżem oraz masło i mleko, a następnie zagnieć masę. Uwaga, jeśli będzie zbyt rzadka, możesz dodać więcej ciastek.
  3. Z gładkiej jednolitej masy, która powstała z połączenia składników, uformuj niewielkie kulki.
  4. Następnie rozpuść tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i zanurz w niej uformowane kulki.
  5. Bajaderki obtaczaj w wiórkach kokosowych i posiekanych drobno orzechach laskowych lub włoskich.
  6. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakują nieco schłodzone. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA