Robert Makłowicz to dziennikarz kulinarny, który za pomocą potraw przybliża swoim fanom niektóre zakątki świata. Jest on znany z wycieczek, w których pokazuje jak przyrządzać regionalne dania. Jednak czasem zdarzy się tak, że zdradzi sekret swojej rodzinnej kuchni. Na kanale YouTube pokazał jak przygotować sernik. Przepis na ten wypiek znalazł w zeszycie, z którego korzystali członkowie rodziny od pokoleń. Całość polana jest słodkim musem wiśniowym.
W filmie kucharz zdradza czym dopełnia całość wypieku. Okazuje się, że dodaje 1,5 łyżki ugotowanych i zgniecionych ziemniaków. Dzięki temu nie tylko ciasto ma lekko inny smak, a także sprawia to, że jest ono bardziej wilgotne.
Przepis na sernik Roberta Makłowicza
Składniki na sernik
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 300 g cukru pudru,
- 1,5 łyżki zgniecionych ziemniaków,
- 3 łyżki mąki krupczatki,
- 8 żółtek,
- 1 laska wanilii,
- 1 cytryna,
- 4 białka,
- szczypta soli,
- garść rodzynek,
- masło do smarowania formy,
- mąka do obsypania formy.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Składniki na mus wiśniowy
- 500 g mrożonych wiśni,
- 5 łyżek cukru,
- łyżeczka mielonych goździków,
- kawałek kory cynamonu.
Sposób przygotowania sernika
- Do miski wrzuć oddzielone od białek żółtka, a także cukier puder i ugotowane i zmielone ziemniaki. To wszystko utrzyj za pomocą miksera.
- Podczas mieszania dodawaj stopniowo twaróg sernikowy oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Białka wlej do miseczki, wsyp szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę za pomocą miksera i dodaj cukier puder.
- Do masy serowej zetrzyj skórkę z cytryny, dodaj rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, a także wanilię. Następnie stopniowo, cały czas mieszając dodawaj pianę.
- Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Następnym krokiem jest wlanie masy do przygotowanej blaszki.
- Piekarnik rozgrzej do 175°C i piecz ciasto przez około 1 godzinę.
Sposób przygotowania musu wiśniowego
- Do garnka wrzuć wiśnie, obsyp cukrem, goździkami i cynamonem.
- Całość zalej niewielką ilością wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
- Po ugotowaniu przelej do miseczki i zmiksuj za pomocą blendera.
- Po wystudzeniu oblej nim kawałki sernika.
Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl