Sernik Roberta Makłowicza z jego rodzinnej receptury. Dopełnia go tym jednym składnikiem

Sernik to ciasto, które bije na głowę wszystkie inne znane wypieki. To po niego sięgamy najczęściej. Robert Makłowicz pokazał jak przygotowuje się go w jego rodzinnym domu. Całość dopełniona jest jednym dodatkiem.

Robert Makłowicz to dziennikarz kulinarny, który za pomocą potraw przybliża swoim fanom niektóre zakątki świata. Jest on znany z wycieczek, w których pokazuje jak przyrządzać regionalne dania. Jednak czasem zdarzy się tak, że zdradzi sekret swojej rodzinnej kuchni. Na kanale YouTube pokazał jak przygotować sernik. Przepis na ten wypiek znalazł w zeszycie, z którego korzystali członkowie rodziny od pokoleń. Całość polana jest słodkim musem wiśniowym.

W filmie kucharz zdradza czym dopełnia całość wypieku. Okazuje się, że dodaje 1,5 łyżki ugotowanych i zgniecionych ziemniaków. Dzięki temu nie tylko ciasto ma lekko inny smak, a także sprawia to, że jest ono bardziej wilgotne.

Przepis na sernik Roberta Makłowicza

Składniki na sernik

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 300 g cukru pudru,
  • 1,5 łyżki zgniecionych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki krupczatki,
  • 8 żółtek,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 cytryna,
  • 4 białka,
  • szczypta soli,
  • garść rodzynek,
  • masło do smarowania formy,
  • mąka do obsypania formy.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Składniki na mus wiśniowy

  • 500 g mrożonych wiśni,
  • 5 łyżek cukru,
  • łyżeczka mielonych goździków,
  • kawałek kory cynamonu.

Sposób przygotowania sernika

  1. Do miski wrzuć oddzielone od białek żółtka, a także cukier puder i ugotowane i zmielone ziemniaki. To wszystko utrzyj za pomocą miksera.
  2. Podczas mieszania dodawaj stopniowo twaróg sernikowy oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  3. Białka wlej do miseczki, wsyp szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę za pomocą miksera i dodaj cukier puder.
  4. Do masy serowej zetrzyj skórkę z cytryny, dodaj rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, a także wanilię. Następnie stopniowo, cały czas mieszając dodawaj pianę.
  5. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Następnym krokiem jest wlanie masy do przygotowanej blaszki.
  6. Piekarnik rozgrzej do 175°C i piecz ciasto przez około 1 godzinę.

Sposób przygotowania musu wiśniowego

  1. Do garnka wrzuć wiśnie, obsyp cukrem, goździkami i cynamonem.
  2. Całość zalej niewielką ilością wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
  3. Po ugotowaniu przelej do miseczki i zmiksuj za pomocą blendera.
  4. Po wystudzeniu oblej nim kawałki sernika.

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

 
Więcej o: