Receptur na doskonały rosół są niezliczone ilości. Ile osób, tyle przepisów na rosół. Ta zupa świetnie rozgrzewa i sprawdza się idealnie podczas przeziębienia. Jest wspaniałym rozwiązaniem o tej porze roku. Jak przygotować rosół o wyjątkowo głębokim smaku i aromacie? Jedną z niezawodnych metod jest dodanie do zupy jabłka. Dlaczego? Podkreśli jej smak i sprawi, że nabierze nowego charakteru.
Tajemnicą smacznego rosołu są odpowiednio połączone składniki i właściwie dobrane przyprawy. Jednym z produktów, które wzbogaci smak zupy. Jabłko doda jej słodkiej nuty. Warto zaznaczyć, że taki sposób sprawdzi się szczególnie przy rosole z drobiu. Jabłko doskonale komponuje się z nim i sprawia, że zupa ma głębszy aromat, ale nie dominuje smaku warzyw dodanych do rosołu.
Na duży garnek rosołu dobrze jest dodać kilka kawałków owocu, można też wrzucić jedno całe jabłko. W którym momencie to zrobić? Najlepiej dodać owoc razem z warzywami. Dzięki temu zupa nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Warto dodać, że jabłka nie powinno się obierać ze skórki - w przeciwnym razie może się rozpaść.
Jakie inne dodatki podkreślą smak rosołu? Jedną z ciekawych propozycji jest imbir, który dodaje lekko pikantnego smaku zupie. Przygotowując rosół nie należy zapominać o przyprawach takich jak liść laurowy i ziele angielskie. Poza tym zupa nie będzie miała właściwego smaku bez selera, cebuli i marchwi.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl