Warto wrzucić do rosołu kawałek tego owocu. Sprawi, że zupa będzie miała wyjątkowy smak i aromat

Rosół to jedna z podstawowych potraw kuchni polskiej. Co zrobić, aby wyszedł idealny? Jednym z najprostszych sposobów na podkreślenie jego smaku jest dodanie do niego jabłka. Dzięki temu zupa będzie miała o wyraźniejszy smak i aromat.

Receptur na doskonały rosół są niezliczone ilości. Ile osób, tyle przepisów na rosół. Ta zupa świetnie rozgrzewa i sprawdza się idealnie podczas przeziębienia. Jest wspaniałym rozwiązaniem o tej porze roku. Jak przygotować rosół o wyjątkowo głębokim smaku i aromacie? Jedną z niezawodnych metod jest dodanie do zupy jabłka. Dlaczego? Podkreśli jej smak i sprawi, że nabierze nowego charakteru.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Dlaczego warto dodać jabłko do rosołu? Podkreśli smak mięsa

Tajemnicą smacznego rosołu są odpowiednio połączone składniki i właściwie dobrane przyprawy. Jednym z produktów, które wzbogaci smak zupy. Jabłko doda jej słodkiej nuty. Warto zaznaczyć, że taki sposób sprawdzi się szczególnie przy rosole z drobiu. Jabłko doskonale komponuje się z nim i sprawia, że zupa ma głębszy aromat, ale nie dominuje smaku warzyw dodanych do rosołu.   

Najlepiej wrzucić do zupy kilka kawałków jabłka

Na duży garnek rosołu dobrze jest dodać kilka kawałków owocu, można też wrzucić jedno całe jabłko. W którym momencie to zrobić? Najlepiej dodać owoc razem z warzywami. Dzięki temu zupa nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Warto dodać, że jabłka nie powinno się obierać ze skórki - w przeciwnym razie może się rozpaść.

Jakie inne dodatki podkreślą smak rosołu? Jedną z ciekawych propozycji jest imbir, który dodaje lekko pikantnego smaku zupie. Przygotowując rosół nie należy zapominać o przyprawach takich jak liść laurowy i ziele angielskie. Poza tym zupa nie będzie miała właściwego smaku bez selera, cebuli i marchwi. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.