Ciasto drożdżowe - przepis na domowy placek z kruszonką. Z tym dodatkiem smakuje jak u babci

Ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, który często pojawia się w domowym jadłospisie. Prosty, smaczny i lekki placek świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości czy słodkość do porannej kawy. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem - kluczowa jest jednak chrupiąca kruszonka.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych wypieków można wymienić wiele słodkich rarytasów, które lubi niemal każdy. Szarlotka, makowiec, tarty, przysmaki z ciasta francuskiego - wszystkie te przepisy są wyjątkowo smaczne, jednak prawdziwa klasyka jest tylko jedna. Mowa tu o tradycyjnym cieście drożdżowym z dodatkiem kruszonki.  

Ciasto drożdżowe z kruszonką - tradycyjny placek jak od babci

Smaki dzieciństwa to piedestał, który zawsze będzie nam towarzyszył w ocenie wielu dań i wypieków. Ciasto drożdżowe jest jednym z popularniejszych i lubianych słodkości, które przygotowujemy w domu. Drożdżowy placek jest banalnie prosty, jednak by osiągnąć perfekcyjny efekt, warto zastosować kilka złotych zasad, które pozwolą uniknąć cukierniczej katastrofy.

Jedną z nich jest temperatura produktów - masło, jaja czy mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Istotny jest także typ mąki. Najlepiej sprawdzi się produkt typu 650 lub 750. Samo wyrabianie ciasta jest ważne - jak mawia wiele babć, dłonie powinny być ciepłe, a pośpiech warto odstawić na bok. 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem kruszonki 

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 żółtka,
  • 250 ml mleka.

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od kruszonki - wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatając je w dłoniach. Formujemy kulę, zawijamy w folię i przekładamy do lodówki.
  2. Ciasto drożdżowe - pierwszym krokiem jest rozpuszczenie masła w rondelku. Tłuszcz odstawiamy do przestygnięcia. Mleko także powinno być nieco podgrzane - najlepiej do temperatury 40 stopni C. 
  3. Następnie do ciepłej miski (podgrzanej w piekarniku czy na kaloryferze) przekładamy pokruszone drożdże, łączymy z cukrem. Kolejno dodajemy cztery łyżki mąki i mleko. Tak przygotowaną bazę dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.  
  4. Do zaczynu przesiewamy mąkę i wbijamy żółtka. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy ciepłymi dłońmi, stopniowo dolewając masło. Uformowaną kulę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  5. Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wskazówka - na tym etapie możemy dodać do ciasta owoce np. truskawki czy śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką. 
  6. Pieczemy w  170 stopniach przez 40 minut. Podajemy lekko przestudzone. Świetnie smakuje z miodem, masłem, domową konfiturą lub kremem z mascarpone. 
Więcej o: