Gofry to idealny pomysł na deser albo kolację na słodko. Powinny być chrupiące i lekkie. Jak je przygotować? To bardzo proste. Wystarczy dokładnie połączyć wszystkie składniki. Smakują najlepiej z dodatkami takimi jak cukier puder, sos czekoladowy i owoce, np. jagody czy truskawki.
Zobacz wideo
Poleśniki - niezwykła wersja placków ziemniaczanych. Zrób je w swojej kuchni
Przepis na gofry - wyjdą przepyszne, lekkie i chrupiące
Składniki:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- dwie szklanki mleka,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie łyżki cukru,
- szczypta soli,
- jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego,
- dwa jajka.
Przepis na lany chrust - ciekawa i banalnie prosta alternatywa dla faworków
Gofry są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować składniki
Aby upiec gofry o lekkiej strukturze, należy oddzielić żółtka od białek i ubić te ostatnie na sztywną pianę. Dzięki temu gofry wyjdą puszyste i będą miały idealną konsystencję. Z czym je podawać? Wszystko zależy od waszych upodobań - można serwować je ze słodkimi sosami i kremami albo z cukrem pudrem i owocami. Sprawdzą się tutaj jagody, truskawki i maliny. Poza tym warto przygotować do nich bitą śmietanę, z którą gofry komponują się idealnie.
Przygotowanie:
- Rozgrzej gofrownicę.
- Przesiej mąkę i oddziel żółtka od białek. Zmiksuj żółtka z cukrem, mąką z proszkiem do pieczenia, solą, mlekiem i olejem. Białka oddzielnie ubij na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie w przygotowane ciasto.
- Nakładaj ciasto porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piecz gofry przez około trzy minuty aż do uzyskania rumianej barwy. Powinny stać się złociste i chrupiące.
- Gofry najlepiej jest podawać bezpośrednio po upieczeniu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Jak zrobić bitą śmietanę? Trik z wiatraczkami skróci czas przygotowania
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl