Przepis na gofry najlepsze na świecie. Wyjdą wyjątkowo lekkie i chrupiące

Przedstawiamy wyjątkowo prosty przepis na gofry. Sprawdzą się jako deser albo słodka kolacja. Gofry są bardzo uniwersalne - można podawać je z różnymi dodatkami albo jeść bez niczego. Oto jak je przyrządzić, aby miały lekką strukturę i fantastyczny smak.

Gofry to idealny pomysł na deser albo kolację na słodko. Powinny być chrupiące i lekkie. Jak je przygotować? To bardzo proste. Wystarczy dokładnie połączyć wszystkie składniki. Smakują najlepiej z dodatkami takimi jak cukier puder, sos czekoladowy i owoce, np. jagody czy truskawki.  

Zobacz wideo Poleśniki - niezwykła wersja placków ziemniaczanych. Zrób je w swojej kuchni

Przepis na gofry - wyjdą przepyszne, lekkie i chrupiące

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwie szklanki mleka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego,
  • dwa jajka.

Gofry są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować składniki

Aby upiec gofry o lekkiej strukturze, należy oddzielić żółtka od białek i ubić te ostatnie na sztywną pianę. Dzięki temu gofry wyjdą puszyste i będą miały idealną konsystencję. Z czym je podawać? Wszystko zależy od waszych upodobań - można serwować je ze słodkimi sosami i kremami albo z cukrem pudrem i owocami. Sprawdzą się tutaj jagody, truskawki i maliny. Poza tym warto przygotować do nich bitą śmietanę, z którą gofry komponują się idealnie.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej gofrownicę.
  2. Przesiej mąkę i oddziel żółtka od białek. Zmiksuj żółtka z cukrem, mąką z proszkiem do pieczenia, solą, mlekiem i olejem. Białka oddzielnie ubij na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie w przygotowane ciasto.
  3. Nakładaj ciasto porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piecz gofry przez około trzy minuty aż do uzyskania rumianej barwy. Powinny stać się złociste i chrupiące.
  4. Gofry najlepiej jest podawać bezpośrednio po upieczeniu z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA