W Polsce obowiązkowym dodatkiem do drugiego dania są ziemniaki lub dania ziemniaczane takie jak kluski czy kopytka. Dziś podpowiemy wam, co dodać do obiadu zamiast ziemniaków, by nie popaść w monotonię i zaskoczyć domowników czymś naprawdę pysznym. Gordon Ramsay stawia na aksamitne puree z warzywa, na które obecnie mamy sezon - chodzi o kalafiora.
Ziemniaki oczywiście są fantastyczne pod każdą postacią, jednak czasem warto przerwać ziemniaczany maraton i do kotleta zaserwować coś innego. Oczywiście nie stronimy także od kasz, czy ryżu, ale jeśli chcesz odmienić swoje drugie danie, wykorzystaj przepis Gordona Ramsaya na aksamitne puree z kalafiora. Jest tam wszystko, co Polacy kochają, a taki dodatek pasuje nie tylko do schabowego, ale delikatnych polędwiczek, grillowanego kurczaka czy delikatnych ryb. Jak zrobić najlepsze warzywne puree?
Co zamiast ziemniaków do obiadu? Puree z kalafiora Gordona Ramsaya
Składniki:
0,5 główki dużego kalafiora
30 g masła
100 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz
kilka łyżek mleka
Sposób wykonania:
Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło. Następnie dodaj różyczki kalafiora. Podsmażaj na średniej mocy palnika.
Po kilku minutach dodaj kilka łyżek mleka i duś pod przykryciem ok. 3 minut.
Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Dalej duś pod przykryciem, aż kalafior będzie miękki. Na tym etapie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Całość rozgnieć tłuczkiem lub zmiksuj w blenderze. Podawaj zamiast ziemniaków do obiadu.