Co do obiadu zamiast ziemniaków? Aksamitne puree Gordona Ramsaya sprawi, że ubite pyry odejdą w siną dal

W Polsce obowiązkowym dodatkiem do drugiego dania są ziemniaki lub dania ziemniaczane takie jak kluski czy kopytka. Dziś podpowiemy wam, co dodać do obiadu zamiast ziemniaków, by nie popaść w monotonię i zaskoczyć domowników czymś naprawdę pysznym. Gordon Ramsay stawia na aksamitne puree z warzywa, na które obecnie mamy sezon - chodzi o kalafiora.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ziemniaki oczywiście są fantastyczne pod każdą postacią, jednak czasem warto przerwać ziemniaczany maraton i do kotleta zaserwować coś innego. Oczywiście nie stronimy także od kasz, czy ryżu, ale jeśli chcesz odmienić swoje drugie danie, wykorzystaj przepis Gordona Ramsaya na aksamitne puree z kalafiora. Jest tam wszystko, co Polacy kochają, a taki dodatek pasuje nie tylko do schabowego, ale delikatnych polędwiczek, grillowanego kurczaka czy delikatnych ryb. Jak zrobić najlepsze warzywne puree?

Co zamiast ziemniaków do obiadu? Puree z kalafiora Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 0,5 główki dużego kalafiora
  • 30 g masła
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek mleka

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło. Następnie dodaj różyczki kalafiora. Podsmażaj na średniej mocy palnika.
  2. Po kilku minutach dodaj kilka łyżek mleka i duś pod przykryciem ok. 3 minut.
  3. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Dalej duś pod przykryciem, aż kalafior będzie miękki. Na tym etapie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Całość rozgnieć tłuczkiem lub zmiksuj w blenderze. Podawaj zamiast ziemniaków do obiadu.
Więcej o: