Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ziemniaki oczywiście są fantastyczne pod każdą postacią, jednak czasem warto przerwać ziemniaczany maraton i do kotleta zaserwować coś innego. Oczywiście nie stronimy także od kasz, czy ryżu, ale jeśli chcesz odmienić swoje drugie danie, wykorzystaj przepis Gordona Ramsaya na aksamitne puree z kalafiora. Jest tam wszystko, co Polacy kochają, a taki dodatek pasuje nie tylko do schabowego, ale delikatnych polędwiczek, grillowanego kurczaka czy delikatnych ryb. Jak zrobić najlepsze warzywne puree?
Ciasteczka z ciasta francuskiego - ekspresowy wypiek z dodatkiem kremu
Co zamiast ziemniaków do obiadu? Puree z kalafiora Gordona Ramsaya
Składniki:
- 0,5 główki dużego kalafiora
- 30 g masła
- 100 ml kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- kilka łyżek mleka
Sposób wykonania:
- Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło. Następnie dodaj różyczki kalafiora. Podsmażaj na średniej mocy palnika.
- Po kilku minutach dodaj kilka łyżek mleka i duś pod przykryciem ok. 3 minut.
- Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Dalej duś pod przykryciem, aż kalafior będzie miękki. Na tym etapie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Całość rozgnieć tłuczkiem lub zmiksuj w blenderze. Podawaj zamiast ziemniaków do obiadu.
"Najgorszy McDonald's na świecie" zostanie zamknięty. W rok 800 interwencji