Cwibak to przedwojenne ciasto, które jest prawdziwą zmorą dla osób, które nie znoszą rodzynek i orzechów. Jednak ich miłośnicy mogą być pewni, że z degustacji tego ciasta będą niezwykle zadowoleni. Co ciekawe, to wyjątkowe ciasto, które nabiera smaku z każdym dniem, więc można cieszyć się jego walorami zdecydowanie dłużej.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Cwibak - przepis na przedwojenne ciasto. Choć to nie keks, przyda się keksówka
Wbrew wszystkiemu do upieczenia cwibaka będzie potrzebna ci blacha keksówka. Lista składników nie jest długa, a większość z nich na pewno masz w domu. Jedyny problem mogą stanowić bakalie, po które zapewne trzeba pobiec do sklepu.
Składniki:
- 5 jaj,
- 250 g mąki,
- 250 g cukru,
- ulubione bakalie w dowolnej ilości - np. orzechy laskowe, włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki, itd.,
- cukier puder lub gotowy lukier.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na cwibak. Sposób przygotowania krok po kroku
- Bierzemy cztery jajka, z których następnie oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera lub robota kuchennego.
- Z żółtek ukręcamy kogel-mogel, nie zapominając o cukrze.
- Żółtka łączymy z jajkiem, mąką i mieszamy.
- Do miski dodajmy pianę z białek.
- Bakalie mieszamy z mąką i również dodajemy do miski.
- Gęstą masę przelewamy do blachy keksówki, którą wcześniej smarujemy masłem lub margaryną.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Możemy użyć patyczka, by mieć pewność, że na pewno się upiekło.
- Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Najlepiej komponuje się ze szklanką zimnego mleka, gdy jeszcze nie do końca wystygło. Smacznego!