Tłusty czwartek już za kilka tygodni - tradycyjnie tego dnia w naszym kraju jada się niezliczone ilości pączków. Jeśli chcecie przygotować je samodzielnie, warto dowiedzieć się, jak można uniknąć wchłaniania przez nie tłuszczu podczas smażenia. Dzięki temu po usmażeniu będą lekkie i zdrowsze. Podajemy dwa najprostsze sposoby.
Zamiast kupować pączki w cukierni, warto spróbować zrobić je własnoręcznie. Co zrobić, aby nie chłonęły tłuszczu? Jedną z najprostszych metod jest obgotowanie pączków przed ich usmażeniem. Dzięki temu będą zdrowsze i mniej kaloryczne. Jak się za to zabrać? Wystarczy wrzucić pączki do garnka z gotującą się wodą na około dwie minuty przed ich usmażeniem. Dopiero po tym zabiegu przełóż je do rozgrzanego tłuszczu. Obgotowanie sprawi, że wierzch ciasta zetnie się i stworzy się bariera przed wpuszczaniem tłuszczu do wnętrza pączka.
Bardzo prosty sposób na uniknięcie wchłaniania tłuszczu podczas smażenia pączków to dodanie do ciasta spirytusu lub wódki. Na jeden kilogram powinno przypadać około trzech łyżek alkoholu. Należy go dodać w momencie łączenia rozczynu z żółtkami i mąką. To bardzo skuteczna metoda, dzięki której pączki nie będą pochłaniały tłuszczu. Jeżeli wolicie nie dodawać alkoholu, można zamiast niego dodać odrobinę octu lub soku z cytryny. Jednak wtedy należy uważać, ponieważ ocet może zmienić smak pączków.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl