Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Rurki z kremem to wypiek, który kojarzy się wielu z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci. Tradycyjny przysmak, często króluje na stołach także w tłusty czwartek. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a idealny kształt uzyskamy bez użycia foremek!
Rurki z kremem - tradycyjne łakocie na tłusty czwartek
Wśród deserów i wypieków, które królują w menu z okazji tłustego czwartku, można wyróżnić pączki, faworki, oponki czy drożdżówki. Na szczególne miejsce zasługują jednak rurki z kremem bazujące na półkruchym cieście. Ten babciny rarytas, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jak się okazuje, przygotowanie jest dużo łatwiejsze, niż mogłoby się to wydawać. Kluczowy jest jednak dobry przepis, swojski składniki i... folia aluminiowa. Kuchenne sreberko zastąpi foremki do rurek, dzięki czemu uzyskamy perfekcyjny efekt.
Zobacz wideo Rurki z kremem
Przepis na rurki z kremem bez użycia foremek
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki tortowej,
- 200 g śmietany,
- 250 g zimnego masła,
- duże jajko,
- czubata łyżka cukru pudru.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 250 g serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności przygotowujemy półkruche ciasto. Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko, śmietanę i cukier puder. Wszystkie składniki siekamy nożem i energicznie zagniatamy.
- Uformowaną kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dzielimy na mniejsze części, a każdą z porcji rozwałkowujemy i wycinamy paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie foremek. Arkusz folii aluminiowej składamy kilkukrotnie, by był sztywny. Kiedy uzyskamy prostokąt o dłuższym boku ok. 6-7 cm, formujemy z niego stożek i nawijamy paski ciasta na rurki. Wskazówka - sreberko warto wcześniej posmarować roztopionym masłem, by uniknąć przywierania ciasta.
- Tak przygotowane foremki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Rurki studzimy.
- Przygotowujemy krem - do miski przekładamy śmietanę. Nabiał ubijamy do uzyskania sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo mascarpone i cukier.
- Rurki nadziewamy kremem przy pomocy szprycy lub prowizorycznego rękawa cukierniczego z woreczka strunowego.
- Rurki z kremem estetycznie układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.