Przedwojenne ciasto na pierogi - tradycyjna receptura z dawnych lat. W składzie próżno szukać jajka

Pierogi to nasze dobro narodowe i tradycja, która sięga do naszych korzeni. Przedwojenny przepis na ciasto na pierogi to prostota i swojski skład. Przygotowanie ich w dawnym stylu jest bardzo proste, ważny jest jednak jeden szczegół - chodzi o często dodawany produkt, który jak się okazuje, może zniweczyć starania.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jednym z synonimów polskiej kuchni bez dwóch zdań są pierogi. Tradycyjne dobro, klasyka wśród obiadów i przepis, który nigdy się nie nudzi. Jak się jednak okazuje kluczem do sukcesu jest ciasto - przedwojenna receptura zdradza skład i przygotowanie, by efekt był perfekcyjny jak za dawnych lat. 

Przepis na przedwojenne pierogiPrzepis na przedwojenne ciasto na pierogi. Wyjdą przepyszne

Przedwojenny przepis na pierogi - ciasto kluczem do sukcesu

Przepis na pierogi z lat 20. ubiegłego wieku zdradza sekretną recepturę i prosty skład, który w efekcie daje czystą perfekcję i ucztę wszystkich zmysłów. Podczas przygotowywania pierogów duży nacisk i starania warto postawić na ciasto. To właśnie ten punkt uchodzi za najważniejszy - receptura sprzed wojny szczegółowo zdradza ówczesny skład. Na próżno szukać w nim jednego z produktów, który dzisiaj często jest dodawany. Mowa tu oczywiście o jajku, które sprawia, że ciasto jest twarde i mniej plastyczne. 

Przedwojenny przepis na pierogi pozbawiony był jajka - wystarczyła sama mąka, gorąca woda, olej i sól. Kluczem do sukcesu jest energiczne wyrabianie i połączenie wszystkich składników. Tak przygotowane smakuje wybornie - jest delikatne, elastyczne i nie dziurawi się. 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Ciasto na pierogi - przedwojenna receptura

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej - najlepiej typu 450,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka oleju,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy przez sito, tworząc kopczyk. 
  2. W misce łączymy sól z wodą i olejem. Następnie powstałą papkę stopniowo przelewamy do wgłębienia w mące - składniki łączymy i siekamy nożem. 
  3. Kiedy produkty się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto. Powinno być jednolite i nie kleić się do dłoni. 
  4. Uformowaną kulę podsypujemy mąką. Ponownie wyrabiamy - ważny jest brak pośpiechu. 
  5. Po tym czasie ciasto dzielimy na części, porcjami rozwałkowujemy i wycinamy okręgi i nakładamy farsz. Pamiętajmy o przykryciu ciasta ściereczką, by się nie zeschło. 

Ciasto na pierogiCzteroskładnikowe ciasto na pierogi. Babciny przepis na domowy rarytas

Więcej o: