Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z synonimów polskiej kuchni bez dwóch zdań są pierogi. Tradycyjne dobro, klasyka wśród obiadów i przepis, który nigdy się nie nudzi. Jak się jednak okazuje kluczem do sukcesu jest ciasto - przedwojenna receptura zdradza skład i przygotowanie, by efekt był perfekcyjny jak za dawnych lat.
Przepis na pierogi z lat 20. ubiegłego wieku zdradza sekretną recepturę i prosty skład, który w efekcie daje czystą perfekcję i ucztę wszystkich zmysłów. Podczas przygotowywania pierogów duży nacisk i starania warto postawić na ciasto. To właśnie ten punkt uchodzi za najważniejszy - receptura sprzed wojny szczegółowo zdradza ówczesny skład. Na próżno szukać w nim jednego z produktów, który dzisiaj często jest dodawany. Mowa tu oczywiście o jajku, które sprawia, że ciasto jest twarde i mniej plastyczne.
Przedwojenny przepis na pierogi pozbawiony był jajka - wystarczyła sama mąka, gorąca woda, olej i sól. Kluczem do sukcesu jest energiczne wyrabianie i połączenie wszystkich składników. Tak przygotowane smakuje wybornie - jest delikatne, elastyczne i nie dziurawi się.
Składniki:
Sposób przygotowania: