Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W domowym menu królują ziemniaki, które chętni przygotowujemy w najróżniejszych formach. Jedną z popularniejszych jest podanie warzyw do tradycyjnych obiadów. Zamiast nudnych gotowanych bulw warto przygotować kremowe puree, a jego smak podkreśli dodatek nabiału.
Kremowe puree ziemniaczane - idealny dodatek do obiadu
Ziemniaki to piedestał wśród domowych obiadów. Wybornie smakują jako dodatek do kotletów, zup, podane w formie placków czy zapiekanek. Ciężko jednak pobić popularność puree, które odpowiednio przygotowane zachwyci nawet największych smakoszy. Kluczem do sukcesu są smaczne warzywa, ale i dodatki. Mowa tu przede wszystkim o maśle, czosnku, gałce muszkatołowej, soli czy świeżych ziołach. Warto jednak podkreślić, że odrobina mleka lub śmietanki sprawi, że ziemniaki nie tylko nabiorą wyjątkowego smaku, ale i perfekcyjnej, kremowej konsystencji.
Zobacz wideo Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
Przepis na kremowe puree ziemniaczane
Składniki:
- ziemniaki,
- pół szklanki mleka lub śmietanki,
- sól,
- masło,
- gałka muszkatołowa,
- tymianek lub rozmaryn.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Innym ciekawym wariantem jest upieczenie ziemniaków w mundurkach w piekarniku - bulwy zawijamy w folie i delikatnie solimy. Pieczemy lub gotujemy do miękkości.
- Kolejnym krokiem jest przełożenie do rondelka masła (ilość w zależności od porcji ziemniaków) i wlanie mleka lub śmietanki. Składniki podgrzewamy aż masło się rozpuści - produktów nie należy zagotować.
- Ziemniaki dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Ważne, by zrobić to dokładnie, od tego zależy nasz efekt.
- Do bulw wlewamy nabiał połączony z masłem, solimy, dodajemy gałkę i świeże zioła.
- Całość dokładnie mieszamy lub ponownie ugniatamy.
- Tak przygotowane puree estetycznie nakładamy na talerze i serwujemy z ulubionymi dodatkami.