Przepis na puszyste i kremowe puree. Poza masłem i ziołami dodaj do ziemniaków odrobinę tego napoju

Ziemniaki to jedno z popularniejszych warzyw, które wręcz króluje w tradycyjnej, polskiej kuchni. Obok placków, zup, zapiekanek, wege kotletów czy sałatek warto wyróżnić puree, które wyśmienicie podkreśli smak domowego obiadu. Kluczem do sukcesu jest połączenie warzyw z nabiałem - i nie chodzi tylko o masło.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W domowym menu królują ziemniaki, które chętni przygotowujemy w najróżniejszych formach. Jedną z popularniejszych jest podanie warzyw do tradycyjnych obiadów. Zamiast nudnych gotowanych bulw warto przygotować kremowe puree, a jego smak podkreśli dodatek nabiału. 

Kremowe puree ziemniaczane - idealny dodatek do obiadu

Ziemniaki to piedestał wśród domowych obiadów. Wybornie smakują jako dodatek do kotletów, zup, podane w formie placków czy zapiekanek. Ciężko jednak pobić popularność puree, które odpowiednio przygotowane zachwyci nawet największych smakoszy. Kluczem do sukcesu są smaczne warzywa, ale i dodatki. Mowa tu przede wszystkim o maśle, czosnku, gałce muszkatołowej, soli czy świeżych ziołach. Warto jednak podkreślić, że odrobina mleka lub śmietanki sprawi, że ziemniaki nie tylko nabiorą wyjątkowego smaku, ale i perfekcyjnej, kremowej konsystencji. 

Zobacz wideo Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem

Przepis na kremowe puree ziemniaczane

Składniki: 

  • ziemniaki, 
  • pół szklanki mleka lub śmietanki,
  • sól,
  • masło, 
  • gałka muszkatołowa,
  • tymianek lub rozmaryn. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Innym ciekawym wariantem jest upieczenie ziemniaków w mundurkach w piekarniku - bulwy zawijamy w folie i delikatnie solimy. Pieczemy lub gotujemy do miękkości. 
  2. Kolejnym krokiem jest przełożenie do rondelka masła (ilość w zależności od porcji ziemniaków) i wlanie mleka lub śmietanki. Składniki podgrzewamy aż masło się rozpuści - produktów nie należy zagotować. 
  3. Ziemniaki dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Ważne, by zrobić to dokładnie, od tego zależy nasz efekt.
  4. Do bulw wlewamy nabiał połączony z masłem, solimy, dodajemy gałkę i świeże zioła. 
  5. Całość dokładnie mieszamy lub ponownie ugniatamy. 
  6. Tak przygotowane puree estetycznie nakładamy na talerze i serwujemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: