Jak zrobić bezy? Jeden maleńki błąd i będą do kosza. Wcale nie chodzi o sól

Nie trzeba codziennie biegać do cukierni, żeby cieszyć się swoimi ulubionymi łakociami, którymi dla wielu z nas są bezy. Jak zrobić bezy, żeby były idealne - chrupiące i delikatne jednocześnie? Najlepiej weź trzy głębokie oddechy - nerwy i trzęsące się ręce to droga do bezowej klapy. Gdy podczas oddzielania jajek minimalnie zabrudzisz białko - lepiej już zrób omlet...

Więcej kuchennych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jak zrobić bezy, żeby były słodziutkie, pyszniutkie i w ogóle ach? Niestety, to proste tylko w teorii, w praktyce trzeba się troszkę postarać. Bezy to małe ciasteczka o nieregularnych kształtach, które powstają z białek ubitych z cukrem. No właśnie, z cukrem - dodatek soli wcale nie jest potrzebny, ale to nie jest duży błąd. Największym i jednocześnie niepozornym błędem podczas przygotowywania bez jest zabrudzenie białka nawet minimalną ilością żółtka. Wówczas szanse na sukces spadają niemal do zera, a ty możesz ubijać i ubijać w nieskończoność. Dziś podpowiemy ci jak prosto i z powodzeniem przygotować słodziutkie bezy w sam raz do pochrupania w tłusty czwartek. 

BiszkoptPrzepis na biszkopt. Wyrośnie i nie opadnie dzięki nietypowemu dodatkowi

Jak zrobić bezy? Trzy głębokie oddechy i bierzemy się do pracy

Składniki:

  • 4 jajka (nie muszą być bardzo świeże, mogą być np. tygodniowe)
  • 200 g drobnego cukru
  • pół łaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej (nie jest to konieczne, ale takie bezy mają ciągnący środek)

Sposób wykonania:

  1. Jajka odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Przygotuj sporą miskę, najlepiej metalową lub szklaną. Musi być idealnie czysta i sucha. 
  3. Precyzyjnie oddziel białka od żółtek. Z żółtek utrzyj np. kogel-mogel, a białka wlej do miski.
  4. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodawaj po łyżeczce cukru. Kiedy masa zacznie się błyszczeć, przełóż ją do szprycy kuchennej lub rękawa cukierniczego. 
  5. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem i bezpośrednio na nią wyciskaj bezy o dowolnym kształcie i wielkości. 
  6. Piekarnik nagrzej do temperatury 110 stopni i piecz bezy przez pół godziny. Następnie zmniejsz moc grzania do 80 stopni i susz bezy przez godzinę.

Jeśli chcesz dodać mąkę ziemniaczaną, dodawaj ją po szczypcie na zmianę z cukrem.

Pączki z serka homogenizowanego. Zdjęcie ilustracyjnePączki z serka homogenizowanego, jakich jeszcze nie jadłeś! Podajemy sprawdzony przepis

Więcej o: