Więcej kuchennych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić bezy, żeby były słodziutkie, pyszniutkie i w ogóle ach? Niestety, to proste tylko w teorii, w praktyce trzeba się troszkę postarać. Bezy to małe ciasteczka o nieregularnych kształtach, które powstają z białek ubitych z cukrem. No właśnie, z cukrem - dodatek soli wcale nie jest potrzebny, ale to nie jest duży błąd. Największym i jednocześnie niepozornym błędem podczas przygotowywania bez jest zabrudzenie białka nawet minimalną ilością żółtka. Wówczas szanse na sukces spadają niemal do zera, a ty możesz ubijać i ubijać w nieskończoność. Dziś podpowiemy ci jak prosto i z powodzeniem przygotować słodziutkie bezy w sam raz do pochrupania w tłusty czwartek.
Jak zrobić bezy? Trzy głębokie oddechy i bierzemy się do pracy
Składniki:
- 4 jajka (nie muszą być bardzo świeże, mogą być np. tygodniowe)
- 200 g drobnego cukru
- pół łaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej (nie jest to konieczne, ale takie bezy mają ciągnący środek)
Sposób wykonania:
- Jajka odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
- Przygotuj sporą miskę, najlepiej metalową lub szklaną. Musi być idealnie czysta i sucha.
- Precyzyjnie oddziel białka od żółtek. Z żółtek utrzyj np. kogel-mogel, a białka wlej do miski.
- Białka ubij na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodawaj po łyżeczce cukru. Kiedy masa zacznie się błyszczeć, przełóż ją do szprycy kuchennej lub rękawa cukierniczego.
- Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem i bezpośrednio na nią wyciskaj bezy o dowolnym kształcie i wielkości.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 110 stopni i piecz bezy przez pół godziny. Następnie zmniejsz moc grzania do 80 stopni i susz bezy przez godzinę.
Jeśli chcesz dodać mąkę ziemniaczaną, dodawaj ją po szczypcie na zmianę z cukrem.