Pierogi leniwe - przepis na tradycyjne danie rodem z dzieciństwa. Zaledwie cztery składniki i gotowe

Jednym z dań, które przypomina beztroskie lata dzieciństwa, bez dwóch zdań są pierogi leniwe. Proste i smaczne danie przygotujemy z zaledwie czterech składników, ważny jest jednak swojski ser i słodkie dodatki. Wówczas efekt będzie rozpływał się w ustach i zasmakuje nawet największym smakoszom.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych obiadów warto wyróżnić te, które są przygotowane na bazie prostych składników i nie są zbyt czasochłonne. Dania jarskie są w tej kwestii pionierami, szczególnie pierogi leniwe, które od lat goszczą na polskich stołach. Co zatem sprawia, że są tak pyszne? 

Pierogi leniwe - obiadowy must have ze słodkimi dodatkami

Pierogi leniwe to klasyka wśród obiadowych propozycji. Tradycyjny przepis opiera się na kilku składnikach, jednak co sprawia, że są banalnie proste i wyjątkowo smaczne. Kluczem do sukcesu jest prosty i swojski skład - mowa tu przede wszystkim o dobrej jakości serze. Ciasto na bazie mąki i twarogu wymaga odpowiednich proporcji, jednak o efekcie zadecydują także dodatki oraz odpowiedni czas gotowania. Leniwe urzekają smakiem szczególnie w towarzystwie roztopionego masła, cukru, cynamonu czy dodatku słodkiej śmietanki. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na pierogi leniwe z czterech składników 

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 120 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowania zaczynamy od starannego zmielenia sera w maszynce. Powinien mieć kremową i delikatną konsystencję.
  2. Następnie przekładamy ser do dużej miski i łączymy z jajkiem i przesianą przez sito mąką. Całość solimy i dokładnie wyrabiamy dłońmi do uzyskania jednolitej masy.
  3. Z gotowego ciasta formujemy wałek. 
  4. Przy pomocy długiego i ostrego noża, delikatnie i pod skosem wycinamy pierogi o charakterystycznym kształcie. 
  5. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucamy partiami - nie powinno ich być zbyt dużo w naczyniu, ponieważ mogą się wtedy pozlepiać. 
  6. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyciągamy je łyżką lud cedzakiem.
  7. Tak przygotowane pierogi leniwe podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy wrzucić je na moment na patelnię z dodatkiem masła, by ładnie się zarumieniły. Podajemy z cukrem lub szczyptą cynamonu. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA