Przepis na te racuchy ma ponad 130 lat. Bez udziwnień, można się zdziwić jak pyszne wychodzą

Racuchy to słodki przysmak, który w każdym domu podawany jest inaczej. Warto więc wrócić do korzeni receptury i zobaczyć jak przyrządzano ją ponad 130 lat temu. Ten smak dalej zachwyca.

Racuchy to słodkie danie, które przypada do gustu wielu osobom. Mało kto po spróbowaniu go po raz pierwszy już nigdy do niego nie wraca. Najczęściej posypane cukrem pudrem, jednak podawane z dżemem, bitą śmietaną lub miodem również smakuje wyśmienicie. Słodkie placuszki idealnie sprawdzają się jako śniadanie, kolacja, a nawet deser.

Ten przysmak ma to do siebie, że ile domów tyle sporządzonych receptur. Jednak najlepiej wspomina się to danie, które przygotowywane jest tak jak robiono to kiedyś. Książka "Praktyczny kucharz warszawski" zdradza sekrety najstarszych przepisów. Napisana w 1889 roku nosi w sobie receptury, które mają ponad 130 lat. Racuchy w niej zawarte to najprostsze placki, bez dodatków i nietypowych składników.

Przepis na racuchy

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 200 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 20 g masła,
  • szczypta soli,
  • smalec lub olej do smażenia.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

 Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej mąkę, na środku kopca zrób dołek, do którego wlej lekko podgrzane mleko. Następnie pokrusz na mniejsze kawałki drożdże, delikatnie pomieszaj.
  2. Do składników dodaj oddzielone od białek żółtka, posiekane masło i szczyptę soli. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
  3. Przygotowane ciasto odstaw do delikatnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem. Powinno tam pozostać przez około 45 minut.
  4. Po tym czasie na patelni rozgrzej tłuszcz i za pomocą łyżki nakładaj masę formując zgrabne placuszki.
  5. Smaż z obu stron na rumiany kolor. Następnie wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Podawaj obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie domowych konfitur.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.